26 Mart 2009 00:00

Engelli kadınlar sağlık hizmetlerine ulaşamıyor

Engelli kadınların sağlık hizmetlerine ulaşımda yaşadığı problemlerin tartışıldığı “Engelli Kadın” ...

Paylaş

Engelli kadınların sağlık hizmetlerine ulaşımda yaşadığı problemlerin tartışıldığı “Engelli Kadın” sempozyumunda sağlık alanında engelli kadınlara özel düzenlemelerin yapılması ve sağlık çalışanlarının engellilik konusunda bilgilendirilmesi gerektiği vurgulandı. Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Başkent Üniversitesi Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türk Hemşireler Derneği, Ankara Tabip Odası ve Engelliler Konfederasyonunun işbirliği ile önceki gün Engelli Kadın ve Sağlık Sempozyumu gerçekleşti.
Fatma Oytun, sağlık alanında çalışanların, engelliler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çekti. Hamile ve doğum yapan kadınların kontrollerinde, engelli kadınlara genel bir “annelik” üzerinde bilgi verildiğini kaydeden Oytun, tamamen kör olan bir annenin çocuğunu emzirme tekniklerini öğrenmesinin onun hayatını kolaylaştıracakken, bu bilgiye ulaşabileceği kaynakların yetersizliği nedeniyle zorluk yaşadığını söyledi.
ENGELLİLER, TIBBİ KOLAYLIKLARDAN YARARLANMALI
Prof. Dr. Sühelya Ünal, sağlık çalışanlarının eğitiminin, engelli kadınlar için bireyselleştirilmiş ve bütünlüklü bir bakımın, tıbbi kolaylıklardan yararlanılmasının ve engellilerin bakımını yapanların eğitiminin sağlanmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Koruyucu hekimlik uygulamasının da önemine değinen Ünal, periyodik taramaların yapılması, ana-çocuk sağlığının birlikte ele alınması, ihmal, taciz ve istismara karşı kadınların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ünal, engelli kadınların sorumluluk alma ve kendi kararlarını vermelerinin sağlanmasının, engellilerin kendi bakımlarını kendilerinin yapmasının özgüvenlerini geliştirmeye katkı sunacağını kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)
Aylin Akçay
ÖNCEKİ HABER

Bir dokunduk, bin ah işittik

SONRAKİ HABER

Rize Belediye Başkanı’na yolsuzluk suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...