26 Mart 2009 00:00

Bir dokunduk, bin ah işittik

Belirli dönemleri hatırlatan, o konudaki duyarlılığımızı arttırmaya yönelik haftalar, günler vardır.

Paylaş

Belirli dönemleri hatırlatan, o konudaki duyarlılığımızı arttırmaya yönelik haftalar, günler vardır. 18-24 Mart tarihleri arasındaki Yaşlılar Haftası da bunlardan biri. Türkiye’de her kesime, herkes göre ‘bir gün’, ‘bir hafta’, armağan edilmiş. Edilmiş de sorunları çözülmüş mü? İşte kendilerine bir ‘hafta’ ithaf edilen kesimden biri de yaşlılar.
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği verilerine göre, 307 bin 522 erkek ve 552 bin 331 kadın, 2022 sayılı kanuna göre yaşlılık aylığı alıyor. 2008 yılında 83 lira 8 kuruş olan yaşlılık aylıkları 3 lira 33 kuruş zam yapılarak Ocak 2009 itibariyle 86 lira 41 kuruş oldu. Yapılan 3 lira 33 kuruşluk zamla 350 gram zeytin ancak alabiliyor yaşlılar.
Bu haftanın armağan edildiği yaşlılara, “Geriye kalan 358 gün neyse de bari bu bir haftanızı nasıl geçiriyorsunuz?” diye sormak istedik. “Yaşlılar Haftası” diye bir haftanın var olduğunu bizden öğrenen Mamak Tuzluçayır Mahallesi sakinleri yaşlılara, deyim yerindeyse “bir dokunduk, bin ah işittik.” Hem Yaşlılar Haftası’nı hem yerel yönetimlerden, hükümetten beklentilerini sorduk yaşlılara.
‘HÜKÜMETİN ELİ MEMURUN CEBİNDE’
Seyyar Sebze Satıcısı Numan Elibol, emekli maaşıyla geçinemediği için yeşillik satıyor. “Kredi çektik, onu ödediğimiz için emekli maaşım kalmıyor” diyen Elibol, hükümetin, araba fabrikaları yerine emekliye, işçiye, memuru düşünmesini istiyor. Emekli Hüseyin Ağcakaya’nın maaşı ancak yediklerinden kıstıkları zaman yetiyor. 86 yaşındaki Ağcakaya, “Ekmek bulamıyoruz yemeye. 35 yıl çalışmışım aldığım 550 lira. Hükümet bize bir şey vermedi. Elimizdekini almasın da başka bir şey istemiyoruz” diyor. İş bulma kurumundan Emekli Salman Erdoğan, hükümetin ve yerel yönetimlerin yaşlılarla ilgilenmesini istiyor. “İnsanlarımız AKP’nin peşinden takılıp gidiyor ama emeklinin, memurun, dulun cebine elini attı bu hükümet. Yüzde 3’lük 4’lük zam yapıyor, bu millet ne yapacak” diyen Erdoğan, halka oyunu verirken iyi düşünmesini istiyor. Eşinin emekli aylığıyla geçinen Sultan Akın maaşının olduğu gibi elektrik, su, telefon parasına gittiğini belirtiyor. (Ankara/EVRENSEL)
İlknur Yılmaz/Necla Çakır
ÖNCEKİ HABER

MÜLTECİLERİN ÇİLESİ BİTMİYOR

SONRAKİ HABER

Engelli kadınlar sağlık hizmetlerine ulaşamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...