26 Mart 2009 00:00

Beş kişilik ekipten bin kişilik cehenneme

Umur Limitet Şirketi kırtasiye alanında Türkiye’nin sayılı fabrikaları arasında yer alıyor.

Paylaş

Umur Limitet Şirketi kırtasiye alanında Türkiye’nin sayılı fabrikaları arasında yer alıyor. 1985 yılında 5 kişilik ekiple ticari hayatına başlayan firma bugün 1000 işçinin çalıştığı dev bir firmaya dönüştü. Firmanın bu büyüklüğe ulaşmasını sağlayan işçiler ise kriz gerekçesiyle baskı altına alınıyorlar. İşçiler fabrika patronu kadar Başbakan’a da tepkili. Başbakan’ın “Kriz bizi teğet geçer” sözlerine hatırlatan işçiler, “O kadar kolaysa gelsin asgari ücrete kendisi çalışsın” dediler.
Ümraniye Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bu Umur’da çalışan işçiler, patronun kriz bahanesiyle zam yapmayacağını açıkladığını belirterek “Zaten zar zor geçiniyoruz artık ne yapacağımızı bilemiyoruz” diye konuştular. Bir çok kişinin kira ve faturalarını ödeyemediğini, zorluklar yaşadığını söyleyen işçiler, fabrikadan daha önce kriz gerekçesiyle 100’e yakın işçinin işine son verildiğini, yeniden işten atılmaların da gündemde olduğunu ve bu nedenle her an kapı önüne konma tehlikesini yaşadıklarını dile getirdiler.
KRİZ FIRSATÇILIĞI
İşçiler üretimin azalmadığını, aksine kendi dalında bir numara olan fabrikanın kazandıkça işçilerden kıstığını belirttiler. İşçilerin önemli bir bölümünün asgari ücretle çalıştığı fabrika daha önce 3 vardiya sistemi uygulanırken kriz gerekçesiyle iki vardiyaya düşürüldü. İş yoğunluğundan yeniden 3 vardiyaya geçildi. Ancak atılan işçilerin açığı fazla mesailerle kapatılmaya çalışılıyor. İtiraz edenlere ise kapı gösteriliyor. İşten atılma tehlikeleri nedeniyle isimlerini yayınlamadığımız işçiler, patronun krizi fırsata çevirmek istediğini ifade ettiler. Patronun son bir yıl içinde 1000 işçi kapasiteli yeni bir fabrika daha kurduğunu anlatan işçiler, kendi dalında birinci olan fabrikanın bir yandan da çalışma koşullarını ağırlaştırdığını dile getirdiler. Şu an 27 şirkete bölünmüş gözüken fabrika, önümüzde ki dönem bütün bölümleri taşeronlaştırmayı ve tüm işçileri sözleşmeli olarak çalıştırmayı hedefliyor.
SENDİKALAŞMA BAŞLATILMALI
İşyerinde doktor olmasına ve devlet hastanesinde göz muayenesi yapılmasına karşın işçiler anlaşmalı özel hastanelere gönderiliyor. Hastane diye gösterilen yer ise ilçe sağlık merkezinde poliklinik olarak gözüküyor. Pek çok işçi kendilerine yanlış gözlük verildiğini ancak patronun bu yaşananlara sessiz kaldığını dile getiriyor.
Çalışma koşullarının her geçen gün ağırlaştığını belirten işçiler yetkilileri gerekli önlemlerin alması için yaptırım uygulamaya çağırdılar. Organize sanayi bölgesinde binlerce işçinin işten atılma korkusuyla bu ağır koşullara katlanmak zorunda kaldığına dikkat çeken işçiler, bölgede bulunan işçilerin bu dönem sendikalaşmak istediklerini aktararak bunun önemli fırsatın değerlendirilmesi için sendikaları harekete geçmeye çağırdılar. (İstanbul/EVRENSEL)

FİRMANIN BÜYÜME SERÜVENİ

1985 yılında “Umur Dış Ticaret Limitet Şirketi” unvanıyla İstanbul Fındıklı’da bir ofis ile temsilcilik bazında faaliyete başladı, 1998 de Maltepe, Gülsuyu’na taşındı. Sürekli form baskı makinesi, bir harman makinesi, kalıp pozlandırma makinesi ve beş kişilik bir ekiple basım sektörüne giren Umur aynı yıl vardiyalı üretime geçerek çalışan sayısını 12’ye yükseltti. 1993’te Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 20 bin metrekarelik kapalı üretim alanı olan yeni üretim ve çalışma ofisine taşınan Umur, demir çelik sektörüne hammadde temini ve yerli ürünlerin ülke dışında pazarlanmasına yönelik faaliyet gösteren Umur Çelik AŞ’yi kurdu.
UHU markası ile Kırtasiye Sektörüne de giren fabrika bugün temsil ettiği 13 marka ile kırtasiye ve ofis malzemeleri sektöründe tüm yurt genelinde satış ve dağıtım yaygınlığına sahip. Bununla kalmayarak 1996’da basın sektörüne de el atan şirket bu yılı büyüme yılı olarak ilan ederek sırasıyla; Etiket Ürünleri, Poşetli Servis Ürünleri ve Notes Ürünlerine ait yatırımlarla ürün çeşidini dörde yükseltti. Basım sektörüne de el atan şirket Ofset Üretim tesisleri kurarak ürün sayını beşe çıkardı. Ürün sayısını altıya yükselterek sektöründe bu kadar farklı üretim çeşitliliğine sahip tek kuruluş olmayı başaran Umur’da bugün 1000 işçi çalışıyor.
İnan Dursun
ÖNCEKİ HABER

Hekimler slikozisi tartıştı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...