26 Mart 2009 00:00

‘Özelleştir güzelleştir’e ne oldu?

DEVLETİN ekonomiden el çekmesi ve kamu kurumlarının özelleştirilmesini savunan neoliberal politikanın merkezi ABD, ekonomik krizle birlikte bu politikanın aksine davranmayı sürdürüyor.

Paylaş

DEVLETİN ekonomiden el çekmesi ve kamu kurumlarının özelleştirilmesini savunan neoliberal politikanın merkezi ABD, ekonomik krizle birlikte bu politikanın aksine davranmayı sürdürüyor.
Krizden çıkış yolu olarak bankaları ve otomobil devlerini kurtaran ABD’nin Hazine Bakanı Timothy Geithner, hükümete, bankalar dışındaki zor durumda olan mali kuruluşlara da el koyma yetkisinin verilmesini istedi. ABD Kongresi’nde konuşan Geithner, buna yönelik bir yasal düzenleme yapacaklarını söyledi. ABD hükümeti zor durumdaki bankalara el koyabiliyor. Fakat diğer mali kuruluşlar, örneğin sigorta şirketleri için bu mümkün değil. Yasal düzenlemenin ayrıntıları belli olmamasına rağmen, muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’den bazı kongre üyeleri, hazine bakanını sigorta şirketlerine el koyma konusundaki nihai kararı verecek kişi konumuna getireceği gerekçesiyle plana karşı çıkıyor.
‘BankalarI deĞİl İşsİzlerİ kurtarIn’
Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), gelecek hafta Londra’da bir araya gelecek G20 liderlerine işsizliği önlemeye öncelik vermeleri çağrısında bulundu. Örgüte göre küresel ekonomik krizde hükümetler işsizliği önlemek için çok az, bankaları kurtarmak için ise çok fazla enerji ve para harcadılar.
40 canlandırma paketini inceleyen ILO, harcanan trilyon dolarların büyük bölümünün mali kuruluşların kurtarılmasına gittiği sonucuna ulaştı. Örgüt’e göre, bu paranın yüzde 10’dan daha azı, istihdam yaratmaya ve sosyal güvenliğe ayrıldı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

İsrail’e göre Gazze’de 309 sivil ölmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa