27 Mart 2009 00:00

TOKİ gözünü yeşile dikti

Kentsel dönüşümle insanları evinden, barkından eden TOKİ şimdi de gözünü evlerin önündeki yeşil alanlara dikti. Atakent Mahallesi 1. Etap ESKA Blokları’nın önündeki yeşil alan yok edilerek yerine 20 katlı bina yapılacak.

Paylaş

Kentsel dönüşümle insanları evinden, barkından eden TOKİ şimdi de gözünü evlerin önündeki yeşil alanlara dikti. Atakent Mahallesi 1. Etap ESKA Blokları’nın önündeki yeşil alan yok edilerek yerine 20 katlı bina yapılacak.
Polis lojmanlarını yıkarak bu alanı Avrupa konutlarına satan TOKİ, ESKA Blokları’nın önündeki yeşil park alanını da imara açtı. Site sakinlerinin 15 yıl önce diktiği 633 ağacın olduğu parklara şimdilerde 20 katlı beton binalar yapılmak isteniyor. Beton yığınları arasında tek nefes alabildikleri yeşil alanlarının TOKİ tarafından yok edilmesine karşı çıkan ESKA sakinleri, bahçelerine bina yaptırmayacaklarını söylüyor. Aralık ayında imar plan değişikliğinin yapılarak askıya asıldığını anlatan site sakinleri, bu konudan haberleri olmadığı için askı sürecini kaçırmış. Yürütmeyi durdurma davası açan Eskalılar şimdi mahkeme kararını bekliyor.
‘HAKLISINIZ, DÜZELTECEĞİZ…’
Bahçelerine bina yapılacağını öğrenen Hacer Karanlık, ağustos ayında belediye ve TOKİ yetkilileri ile görüştüklerini söyledi.
Yetkililerin kendilerine ‘Haklısınız, düzelteceğiz’ cevabını verdiğini belirten Karanlık, “Aralık ayında yine görüştük aynı şeyleri söylediler, şubat ayında öğrendik ki askıya çıkmış imar değişikliği. Biz süreyi kaçırmışız” dedi. Belediye ve TOKİ yetkilileri ile tekrar görüştüklerinde ise ‘haklısınız, fakat yeni imar planını değiştiremeyiz’ cevabını almışlar.
Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın kendilerine yürütmeyi durdurma davası açmayı önerdiği Karanlık, sonra da bahçedeki ağaçların tespitini yaptırdıklarını dile getirdi.
“Bu ağaçlar bizim çocuklarımız gibi. Ayrıca ağaçları biz diktik, bakımını 15 yıldır bizler yaptık. Biz şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için buraya yerleştik” diyen Karanlık, sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.
Evlerinin önünde beton yığınları görmek istemediklerini vurgulayan Karanlık, 5 Nisan’da kitlesel bir eylem yapacaklarını da duyurdu.
ÖRNEK DURUŞ SERGİLEYECEĞİZ
3. Etap Yönetim Kurulu Başkanı Göçkan Alp, 2001 yılından beri bu sitede oturuyor. Bulundukları yerlerin rant alanlarına döndürülmek istendiğini belirten Alp, yıllardır ranta karşı mücadele ettiklerini de sözlerine ekledi. “Bu uygulama kentsel dönüşüm projesinin bir parçasıdır” diyen Alp, Türkiye’de örnek bir duruş sergilemek istediklerini anlattı. Alp, “İnsan unsurunu kaybetmek isteyen anlayışa karşı ayakta kalma mücadelesi veriyoruz” dedi. (İSTANBUL)
Oktay Akmeşe
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de Irak sendromu

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...