27 Mart 2009 00:00

İngiltere’de Irak sendromu

ABD’nin Vietnam’ı işgali sırasında karşılaşılan direniş, ABD askeri kayıpları ve savaşın vahşetinin ABD kamuoyunda yol açtığı ‘Vietnam sendromu’nun bir benzeri de Irak’ın işgali sonrasında yaşanıyor.

Paylaş

ABD’nin Vietnam’ı işgali sırasında karşılaşılan direniş, ABD askeri kayıpları ve savaşın vahşetinin ABD kamuoyunda yol açtığı ‘Vietnam sendromu’nun bir benzeri de Irak’ın işgali sonrasında yaşanıyor. ABD’de ölen asker ailelerinin gösterdikleri tepki, işgale destek veren İngiltere’de de yaşanıyor. İngiltere hükümeti, karşılaştığı baskılar sonucunda İngiliz ordusunun Irak’a savaşa gönderilmesinin kapsamlı biçimde soruşturulacağını açıkladı.
İngiltere hükümeti, İngiliz ordusunun 2003 yılında Irak’ta savaşa gönderilmesine yol açan gelişmelerin bağımsız ve kapsamlı bir biçimde soruşturulacağını açıkladı.
Dışişleri Bakanı David Milliband, parlamentoda yaptığı açıklamada, soruşturmanın temmuz sonundan itibaren mümkün olan en kısa zamanda başlayacağını söyledi.
Bu tarihte Irak’ta bulunan en son muharip birliklerin de geri çekilmiş olması planlanıyor.
Hükümet daha önce böylesi bir soruşturmayı, ancak İngiliz askerlerinin sıcak çatışmalardan tümüyle çekilmesinden sonra değerlendirebileceklerini söylemişti.
Irak’taki İngiliz askerlerinin sayısı temmuz sonunda 4 bin 100’den 400’e indirilecek.
Muhalefetteki muhafazakarlar ise soruşturmaya hemen başlanmasının önünde hiçbir “makul engelin” bulunmadığını söylüyor.
Dışişleri Bakanı Milliband, bakanların kapsamlı bir soruşturma açılması konusunda hemfikir olduklarını ama bunun ne zaman olacağı ile ilgili bir ayrıntı vermeye hazır olmadıklarını söyledi.
‘ÜZÜCÜ BİR HATA’
Muhafazakar Partili gölge dışişleri bakanı Willam Hague ise parlamenterlere hitaben yaptığı konuşmada, sürecin hemen başlaması gerektiğini ve halihazırda başlamamış olmasının bile “üzücü bir hata” olduğunu söyledi.
Irak’ta ölen İngiliz askeri personelinin aileleri de İngiltere başbakanlığına bir mektup yazarak, kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını talep etmişti.
Gerekli dersleri alacağız, hükümetin işleyişinde nelerin yanlış gittiğini de öğreneceğiz.
İngiltere’de şu ana kadar konuyla ilgili olarak iki ayrı soruşturma açılmıştı. Bunlardan biri “Hutton” diğeri ise “Butler soruşturması” olarak anılıyor.
Adını Başyargıç Lord Hutton’dan alan ilk soruşturma, Ağustos-Eylül 2003’te yapılmıştı.
Lord Butler tarafından yürütülen soruşturma ise 2004’ün ilk yarısında yapılmıştı. Butler soruşturması savaş öncesindeki “istihbarat hatalarını” ele alırken Hutton soruşturması Eski Hükümet Danışmanı David Kelly’nin ölümüne uzanan süreci ele almıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Çocuklukla gençlik arasında Hayat Var

SONRAKİ HABER

TOKİ gözünü yeşile dikti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...