27 Mart 2009 00:00

Açlık sınırı tırmanıyor

TÜRK-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının mart ayı sonuçları açıklandı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 744.65 TL oldu. Gıdanın yanı sıra yapılması zorunlu konut, ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme ve benzeri harcamalar da dikkate alındığında, gerekli tutar 2 bin 425.55 TL olarak gerçekleşti.

Paylaş

TÜRK-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının mart ayı sonuçları açıklandı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 744.65 TL oldu. Gıdanın yanı sıra yapılması zorunlu konut, ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme ve benzeri harcamalar da dikkate alındığında, gerekli tutar 2 bin 425.55 TL olarak gerçekleşti.
Türk-İş açıklamasında, yaşanan ekonomik krizin yakıcı etkisinin, özellikle çalışanların ağırlıklı bölümünü oluşturduğu dar ve sabit gelirli kesimlerde kendini gösterdiği kaydedildi. Açıklamada, yetersiz ve düşük gelir nedeniyle gıda gibi temel tüketim harcamalarında bile kısıntı yapılmak zorunda kalındığı vurgulanarak, “Bir anlamda ailenin ‘insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi’ sürdürebilmesi için yapılması gerekli harcama tutarını karşılayacak gelir, ancak 4.6 aylık asgari ücrettir. Türk-İş’in çalışmasına göre dört kişilik ailenin bir önceki yıla göre yapması gereken ek harcama tutarı, gıda için 48 lira, toplam harcamalar için 156 liraya ulaşmaktadır. Ancak yılbaşına göre bu tutar sadece 5 ve 16 lira olmaktadır” denildi.
Açıklamaya göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 0.62 oranında arttı. Gıda harcaması tutarı, yılın ilk üç ayında yüzde 0.67 oranında artış gösterdi. Gıda harcaması tutarındaki artış, son 12 ay itibariyle yüzde 6.87 düzeyinde oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 10.43 oranında gerçekleşti.
SÜT UCUZLADI,
BALIK FİYATI ARTTI
Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt fiyatı uygulanan promosyonlar nedeniyle biraz geriledi. Sütün litre fiyatı markalara göre 2.05 ile 1.39 lira arasında değişti. Peynir ve yoğurt fiyatında da indirim tespit edildi. Bu gruptaki gıda maddelerinin fiyatlarındaki gerileme, mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, et ve sakatat fiyatı aynı kaldı. Tavuk fiyatı artış gösterirken yumurta fiyatı değişmedi. Balık fiyatı ise ortalama olarak arttı.
BAHAR PAZARA
YANSIMADI
Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, barbunya) fiyatı ise genelde değişmedi, sadece değişik marketlerde az da olsa fiyat ayarlamaları gözlendi. Havaların ısınmasıyla gelen bahar pazara henüz yansımadı. Geçtiğimiz ay mutfak harcamasını nispeten rahatlatan sebze-meyve fiyatı bu ay artış gösterdi. Şubat ayında ortalama kilogram sebze fiyatı 1.88 lira ve meyve fiyatı 1.82 iken, bu ay sebze fiyatı 2.25 lira ve meyve fiyatı 2.00 lira olarak hesaplandı. Hesaplamada, pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünler temel alındı. Örneğin fiyatı 7 lira olan yeşil biber, fiyatı 4 lira olan çilek, ayva, mandalina, fiyatı 6 lira olan nar gibi meyveler hesaplamada dikkate alınmadı.
BULGUR FİYATI ARTTI
Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek, makarna, un ve irmik fiyatı aynı kaldı, pirinç ise ucuzladı. Bulgur fiyatı ise yükseldi. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı arttı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı ise biraz geriledi. Baharatlardan (kimyon, nane, karabiber, vb.) sadece pul biber fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı. Şeker ve tuz fiyatı da değişmezken, yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık vb.) ürünlerinden fındığın fiyatı arttı, Antep fıstığının fiyatı düştü. Çay ve ıhlamur ile salça fiyatı bu ay yine değişmedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Meha’da direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

BU PAKETTE DE EMEKÇİYE ÇÖZÜM YOK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...