27 Mart 2009 00:00

Üretici kadınlar artıksöz hakkı istiyor

‘Çok çile çektik, yokluk içinde çocukları büyüttük’ diyen kadınlar EMEP’ten İl Genel Meclisi adayı olan Hüsne Bali’nin adaylığına sıcak bakıyor.

Paylaş

Kırsalda yaşayan üretici kadınlar şehrin aksine köyde olumsuzluklarla mücadele ederler. Evin ısınmasından, çamurlu yollarına dek kadınların omuzlarında yürüyen çileli yaşamın mağduru bu kadınlar, yerel seçim öncesi tepkilerini dile getirdi. Köylerdeki kadınların oylarını almak için görüşmeler dahi yapılmıyor. Gelen adaylar da evin erkekleriyle görüşüyor. Kadın gelen konuklara hizmetle yükümlü… Tüm bunlara kadınların yanıtları ise “Emek çaba bizim söz hakkı bizim değil” oluyor.
Ancak geleneksel olanı, kendisine dayatılanı kabullenen üretici kadınlar artık farklı düşünüyor. Emek Partisi Akçadağ İl Genel Meclisi Adayı Hüsne Bali ile bir araya gelen Hançerli kadınlar yaşadıklarını ve isteklerini dile getirdi.
Fadime Maho (55) konuşurken neden muhtar adayı olmadığını soruyoruz. Ağız dolusu gülerek yanıtlıyor. “Söylediler ama ben istemedim. Zaten iki aday var ben de olsam ortalık iyice karışırdı.” Kadınların seçimden seçime kapılarının çalınmasına tepkili konuşuyor Maho: “Kadınlar bir sürü çile çekiyor. Sorunları her zaman var. Bir gün destek vermiyor kimse. 5 senede bir kadınlar hatırlanıyor. O dönemden bu güne kadınlar her zaman hatırlansın. Kadınlar emektar, cefakar çilekeş, evcimen her zaman hatırlansın kadınlar. Emek çaba bizim söz hakkı bizim değil. İstiyoruz her yerde hatırımız sayılsın. Çektiğimiz çileler görülsün istiyoruz” diyor.
SÖZ HAKKIMIZ YOK
Besey Köroğlu (47), “Bahçeye bakıyorum. 4 çocuğum var. İnek var hayvan var. Mermer ocağında çalışıyordu şimdi boşta eşim. Bacağını bahçeyi budarken kesti. Kadın olarak çok çile çekiyoruz. Arayan, soran, ne derdiniz var diyen yok. Söz hakkımız yok. Biz çok çile çekiyoruz” diyor.
15’inde evlenmiş en fazla bir yıl sonra da ilk çocuğunu almış kucağına. İlkokuldan sonrasına kız çocuk olduğu için izin verilmemiş. Bali’nin adaylığına, “Hep erkek mi olacak neden kadın olmasın” diyerek yanıt veriyor. 70’i devirmiş Zeynep Köroğlu, omuzlarındaki yükün ağırlığını dillendirdiği Kürtçe konuşması ile sözü ona bırakıyoruz: “Ben çok çile çektim çoluk çocuk büyüttük. Hâlâ da çekiyoruz. Eşimize çocuklara yaşlılara bakıyoruz. Gelinlere de bakıyoruz. Bütün bunları nasıl omuzlayalım. Zaten hayatımız boyunca çile çektik. 4 erkek 2 kızım vardı. Kızı evlendirdim. Oğlu evlendirdim. İş güçleri yok ekmek kazanma derdinde hepsi. Çok çile çektik. Yokluk içinde çocukları büyüttük.”
HER ŞEYİ YAPAN KADIN
Zöhre Köroğlu ise Bali’nin sonuna kadar yanında olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdürüyor: “Bir bayan adayın sonuna kadar yanındayım. Kadınlar her zaman geride kalmışız. Kadınlar hep emektar. Her şeyi yapan kadın, ve kadınlar hep dışlanıyor. Kadınlar toplum olup erkeklerle birlikte yürüyelim. Kadınlar da erkekler de 9 aylık. Sürekli kadınları geri tuttukları için biz her şeyden geri kalmışız ama ben bunun kalmasını istemiyorum. Erkeklerle birlikte bizde yürüyelim istiyoruz. Köylerde okutmuyorlar. Çocuklar okutulmuyor maddi durumdan elverişli olmadığı için işsizlik kriz var. Köy hanımları ne bilir ne öğrenir ne peşinde gider. Köy ya da başka olsun akıl fikir olursa aynı görüş. Bizim yükümüz daha da ağır. Çocuklarını okutmak istiyorsun ama şimdi köyde kaldığımız için geri kaldığımız için bir şeyler yapamıyoruz. Geri kalıyoruz. Kadınlara destek verilmediği için böyle. Hüsne Hanım bu iş için aday. Sonun kadar yanındayız.” Hüsne Bali ise son sözleri söylüyor: “Bu yörenin bir kadını olarak yola çıktım ve kadınlarımızın yaşadıklarını iyi biliyorum. Kadınların sesi olacağım. Sorunlarına duyarlı olmak adına çıktık yola. Bugün de birlikteyiz yarın da birlikte olacağız.” (Malatya/EVRENSEL)
Derya Karaçoban
ÖNCEKİ HABER

Sorunları çözmek için adaylar

SONRAKİ HABER

Barış için geliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...