28 Mart 2009 01:00

New York'tan kaçan kaçana


KÜRESEL kriz Amerika'da, New York'un, şimdiye kadar hali vakti yerinde olan orta sınıfını eritmeye başladı. Kentsel Gelecek Merkezi adlı düşünce kuruluşunun hazırladığı rapor, gelir grubu olarak orta sınıfta yer alan on binlerce kişinin, ekonomik sorunlar nedeniyle New York'tan ayrılmaya zorlandığını ortaya koydu. Rapor ülke çapında büyük ses getirirken New York'lular arasında da hararetli tartışmalara yol açtı. Merkezin başkanı ve raporun yazarlarından Jonathan Bowles, New York'un uzun yıllar boyunca orta sınıf ürettiğini, ancak bunun bugünlerde değiştiğini söyledi. Bowles'a göre, orta sınıfa mensup pek çok aile, geçimini sağlayabilmek için ellerindeki kaynakların sınırına gelip dayanmış durumda. Yoksul çevrelerde yetişen kişilerin, orta sınıfa atlayabildikleri bir kent olarak tarihe geçen ve bu şöhreti nedeniyle tüm dünyadan göçmen çeken New York, bu kimliğini kaybetmek üzere.
GÜNEY DAHA UCUZ
Son zamanlarda hayat pahalılığı ve geçim darlığı öylesine arttı ki, artık orta sınıf olarak adlandırılan grubun gücü, New York'ta yaşamaya yetmiyor ve bu gruba mensup pek çok kişi, büyük rakamlar halinde daha küçük yerleşim birimlerine ya da Houston gibi uzak kentlere taşınıyor. Texas eyaletinin güneyindeki Houston'da 50 bin dolarlık yıllık gelirle elde edebileceğiniz yaşam standardını New York'ta sürdürebilmek için, bu kentte yılda 123 bin 322 dolarlık gelir sahibi olmanız gerekiyor. Rapora göre, son beş yıl içinde New York'lular, bir şişe su ve sütten, kaloriferlerini ısıtan yakıta kadar her türlü ihtiyaç malzemesi için eski dönemlere göre çok daha fazla para harcadılar. Bu süre içinde kentin merkezi sayılan Manhattan yarımadasında üç odalı ortalama bir dairenin kirası yüzde 16, ev fiyatları ise yüzde 77 oranında yükseldi.
ARTIK BİR SUÇ KENTİ
Kentsel Gelecek Merkezi'nin hazırladığı rapor, Manhattan'ı ülkenin en pahalı 10 kentsel yerleşim biriminin başında gösteriyor. New York'luların, Amerika'nın en büyük hayat pahalılığı, en az ev satın alma gücü ve trafikte en uzun işe gidip gelme zamanı ile karşı karşıya kaldıklarını belirten rapor, 2003 ila 2008'in ortalarına kadar piyasalarda yaşanan canlılığa rağmen, giderlerin arttığını, ama maaşların ya yerinde saydığını ya da gerilediğini vurguluyor ve bunu, orta sınıfın eriyip gitmesindeki en büyük nedenler arasında gösteriyor. New York'un Sienna Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı bir anket de, New York'ta banka soygunu ve cinayetlerin arttığını gösterdi. Bu durum 1980'ler ve 90'ların başında kente yapıştırılan "suç kenti" damgasının geri geleceğine ilişkin korkuları körüklüyor. Kentsel gelecek merkezinin hazırladığı rapor, Brookings Enstitüsü'nün yaptığı bir çalışmadaki bulguları da doğrular nitelikte. Buna göre, 1970'lerde kentin yüzde 25'i orta sınıf gelir grubuna aitken, bu rakam 2008'de üçte bir oranında azaldı ve yüzde 16'ya düştü. (TOPLUM YAŞAM)

Evrensel'i Takip Et