28 Mart 2009 00:00

Hava-İş boyun eğmeyecek

THY ve Teknik AŞ’de yaşanan sıkıntılar bitmek bilmiyor. THY İcra Kurulu Üyeleri Candan Karlıtekin, Temel Kotil ve Hamdi Topçu yeni icraatlarıyla da Hava-İş Sendikası’nı yok saydıklarını gösterdiler.

Paylaş

THY ve Teknik AŞ’de yaşanan sıkıntılar bitmek bilmiyor. THY İcra Kurulu Üyeleri Candan Karlıtekin, Temel Kotil ve Hamdi Topçu yeni icraatlarıyla da Hava-İş Sendikası’nı yok saydıklarını gösterdiler. Çalışanlara 1 Ocak 2009’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6 zam yapan THY yönetimi, çalışanlarla sendikayı karşı karşıya getirmeyi amaçlıyor. Peki neden? İşte bu sorunun cevabı AKP zihniyetinin sendikalara bakış açısını da gösteriyor. İlk olarak işveren ve Çelik-İş Sendikası Teknik AŞ’nin iş koluna itiraz etti, Çalışma Bakanlığı da bu itiraza destek vererek havacılık iş kolunda olan işyerini metal iş kolu olarak açıkladı. Bu tespit Teknik AŞ’de çalışan yaklaşık 3 bin işçinin en az bir yıl toplusözleşme imzalayamayacağı bir sürecin başlangıcı oldu. THY’de ise yönetim bir toplusözleşme taslağı hazırlayarak, önce sendikaya “imzalayın” dedi, itiraz gelince çalışanlara yüzde 6 zam yaptı.
SENDİKASIZLAŞTIRMA
Sendikadan bağımsız olarak yapılan yüzde 6’lık zammın ne anlama geldiğini Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, “Bu şirketi sendikasızlaştırmaya dönük bir uygulama. Bunu ne burada başlayan bir girişim olarak değerlendirmek mümkün, ne de burada bitecek bir girişim olarak. Aslında bu son iki yıldır 3 kişilik icra kurulunun başlattığı sendikasızlaştırma politikalarının devamıdır” sözleriyle açıkladı.
Yasal sürecin başlamasıyla birlikte sendika olarak kendilerinin de çalışanların önerileri üzerinden taslaklarını hazırlamaya başladıkları bir dönemde THY yönetiminin, noter kanalıyla imzalanmak üzerine bir sözleşme gönderdiğini aktaran Ayçin, “Sendikanın yapması gereken prosedürleri işveren tamamlamış ve bize de ‘imzalayın’ diye gönderdiler. Çoğunluk tespitinde bulunmuş 9 bin 800 olan üye sayımız 6 bin 300 gösterilmiş. Biz buna itiraz ettik. Dava süreçleri devam ederken çalışanlara yüzde 6 zam yaptılar” diye konuştu.
Ayçin, THY yönetiminin ilk olarak sendika kongresine müdahale ederek değiştirmeye çalıştığını ancak başaramadığını, grev oylamasında ‘hayır’ çıkartamadığını, THY’de çalışan 12 bin işçinin siyasi iktidara kafa tutmasını sindiremediklerini kaydetti.
THY yönetiminin bu yaşananların ardından sendika ile gizli bir hesaplaşma işini girdiğini belirten Ayçin, “THY ve Teknik AŞ’de 2 yıldır yapılanlara bakacak olursak, yani bugünkü yüzde 6’lık zammın, gerçek nedenini anlayabiliriz. Bu son iki yılda her iki şirkette yapılanların uygulama parçası. Anadolu’da 22 il taşerona verildi, hızlı bir taşeronlaştırma dönemine girildi, çok hızlı bir şekilde şirkette bir büyüme politikası, sendikaya karşı insanların güvenini sarsacak bazı argümanlar oluşturuldu” diye konuştu.
PROSEDÜRÜ İŞVEREN YÜRÜTTÜ
Bu ücret zammının ardından da THY yönetiminin saldırılarına son vermeyeceğini dile getiren Ayçin, çalışanlarda sendikanın varlığının anlamsız olduğu kanısının yerleştirilmeye çalışıldığını söyledi.
“THY yönetim kurulu ve icra kurulu aldığı tek taraflı bir kararla tamamen işçi sendikasının inisiyatifinde gelişmesi gereken süreci sendikadan habersiz, fikrini almadan tek taraflı olarak başlatmış ve sendikaya toplusözleşmeyi imzalama şartını koymuş. Sözüm ona THY çalışanlarına jest yapmayı istediklerini söylediler. Bu hem ahlaki hem de hukuki değil. Bakanlıktan gelen çoğunluk sayılarında çelişki var. Bizim THY’de üye sayımız 9 bin 800’ken, 6 bin 300 üye gösterilmiş, işletme tipi sözleşme imzalayacağımız için ünitelerin adı olması lazım bunlar yok. Böylesine hızla büyüyen, taşeronlaştırılan bir işletmede nasıl olsa çoğunluk bizde diye itiraz etmeseydik önümüzdeki dönemde yaşanacak sıkıntıları kamuoyuna anlatmakta güçlük çekecektik” diyen Ayçin, THY yönetiminin süreci sıkıntıya soktuğunu, yüzündeki maskeyi düşürdüğünü kaydetti.
Atilay Ayçin, çalışanlarda işverene yönelik biriken tepkiyi sendikaya yöneltmeye çalıştıklarını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

TİED BAŞKANI İSTİFA ETSİN!

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...