28 Mart 2009 00:00

Mayteks işçileri devleti göreve çağırıyor

MAYTEKS Konfeksiyon Ürünleri Sanayi ve İhracatı AŞ Lüleburgaz’ın Evrensekiz Köyaltı mevkiinde kurulu bir tekstil fabrikası.

Paylaş

MAYTEKS Konfeksiyon Ürünleri Sanayi ve İhracatı AŞ Lüleburgaz’ın Evrensekiz Köyaltı mevkiinde kurulu bir tekstil fabrikası. Patronlar, 26 Aralık’ta önce ücretli izinlisiniz, sonra da ücretsiz izinlisiniz diyerek işçileri kapının önüne koydu ve fabrikayı kapattı. O günden bu yana da kredi bulmaya çalıştığını belirterek, “Fabrikayı bugün açacağım, yarın açacağım” diyerek işçileri oyaladı. İşçiler de fabrikanın açılacağı umuduyla, hiçbir yasal işlem başlatmadan beklediler.
Patronlar, işçilere üç aydır beş kuruş para vermedi. İş akitleri feshi edilmeyen işçiler, ne başka bir işe girebildiler, ne de işsizlik yardımından yararlanabildiler. Ancak, paralarının ödeneceğinden ve fabrikalarının açılacağından umudunu kesen işçiler, daha önceden örgütlenme çalışması yürüttükleri ve bir kısmının üye de olduğu Öz İplik-İş Sendikası yetkilileriyle, 26 Mart’ta Lüleburgaz’da bir toplantı yaparak, izleyecekleri yolu tartıştılar.
Toplantıya katılan Öz İplik-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Trakya Bölge Başkanı Rafi Ay, fabrikanın kapatılması nedeniyle örgütlenmelerini tamamlayamadıklarını, ancak haklarını alıncaya kadar Mayteks işçilerinin yanlarında olacaklarını, durumu gözden geçirip ne yapabileceklerini belirleyeceklerini, önümüzdeki hafta tekrar toplanarak işçilere bilgi vereceklerini söyledi.
İşçiler, yaşanan krizin ve fabrikanın zarar etmesinin sorumlusunun kendileri olmadığını, ancak tüm yükü kendilerinin çektiğini belirterek, durumlarını anlatan bir dilekçe yazmayı, toplayacakları imzaları Lüleburgaz’daki diğer sendikaları da çağırarak topluca Lüleburgaz Kaymakamlığı’na vermeyi, Çalışma Bakanlığı ve İŞKUR’a göndermeyi kararlaştırdılar. “Devlet, askere gel dedi gittik, vergini ver dedi verdik. Çoluğumuza çocuğumuza bir parça ekmek götürmek için alın teri döktük. Şimdi ekmeğimiz elimizden alındı. Şimdi devletin bizim yanımızda olması gerekmez mi?” diye soran işçiler, haklarını alıncaya kadar, mücadele edeceklerini belirttiler. (LÜLEBURGAZ)
Aytekin Bulut
ÖNCEKİ HABER

SENDİKALI İŞÇİ KIYIMI

SONRAKİ HABER

TİED BAŞKANI İSTİFA ETSİN!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...