28 Mart 2009 01:00
Tepkiler sınırları aştı
Türkiyede basına yönelik baskılar Almanya Parlamentosunun gündemine taşındı. Sol Parti Federal Milletvekili ve Türk-Alman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili Sevim Dağdelen, Meclis Grubu üyesi 9 milletvekili ile birlikte Türkiyedeki basın ve düşünce özgürlüğü konulu bir soru önergesi sundu. Basın yayın organları üzerindeki Hükümet baskılarına dikkat çekilen soru önergesinde, gazetecilere TCKnın 301. maddesinin ihlali gerekçesiyle 2 bin 500 dava açıldığına ve bu davaların 745inin mahkumiyetle sonuçlandığına dikkat çekildi.
GÜVENCE ALTINDA DEĞİL
Sevim Dağdelen, yaptığı basın açıklamasında, Türkiyedeki basın meslek kuruluşlarının da bu konuya dikkat çektiğini ifade etti. Dağdelen ABnin 12 Mart 2009 tarihli Türkiye 2008 İlerleme Raporunda basın ve düşünce özgürlüğüne ilişkin değerlendirmelerin yer aldığını kaydederek, şunları söyledi: Raporda düşünce ve basın özgürlüğünün tümüyle güvence altında olmadığı ifade edilmiştir. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası gibi kuruluşların açıklamaları da bu tespiti doğrulamaktadır.
CEZALAR YAĞDI
Türkiyedeki basın meslek kuruluşlarının Ergenekon davası ve seçimler kapsamında gazeteciler üzerindeki baskıların arttığından şikayet ettiğini belirten Dağdelen, ayrıca Başbakan Erdoğanın bazı gazetelere karşı defalarca boykot çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Dağdelen soru önergesinde Doğan Grubuna yönelik vergi cezası ve Evrensel gazetesi sahibi ve eski sorumlu yazı işleri müdürü hakkında verilen hapis cezaları gibi somut örneklerin yer aldığını belirtti. Dağdelen, Federal hükümet 19.06.2008 tarihinde karar altına aldığı bir önerge ile basın ve düşünce özgürlüğünün tüm dünyada sağlanabilmesi için kendi önüne görevler koymuştu. Bu bağlamda Türk Hükümeti nezdinde hangi somut girişimlerde bulunduğunu sordum dedi.
DAĞDELENDEN CEVAP BEKLEYEN SORULAR...
Alman Federal Meclisine Federal Meclis Milletvekilleri Sevim Dağdelen, Ulla Jelpke, Heike Hänsel, Inge Höger, Wolfgang Gehrcke, Alexander Ulrich, Dr. Norman Paech, Dr. Hakki Keskin, Dr. Dieter Dehm, Hüseyin-Kenan Aydın ve Sol Parti (DIE LINKE) Federal Meclis Grubunun imzalarıyla soru önergesi verildi. İşte önergedeki bazı sorular:
1- Federal Hükümet Avrupa Parlamentosunun Türkiyede düşünce ve basın özgürlüğünün tümüyle güvence altında bulunmadığı yönündeki tespitini paylaşıyor mu?
a) Hükümetin düşüncesine göre hangi alanlarda Türkiyede düşünce ve basın özgürlüğünün tümüyle güvence altında değildir?
b) Türkiyede düşünce ve basın özgürlüğünün devlet kurumlarınca veya hükümet çevrelerince ihlal edildiğine dair hangi bilgilere sahiptir?
2- Federal Hükümet Avrupa Parlamentosunun TCKnın 301. maddesinde Nisan 2008de yapılan değişiklikler yetersizdir. Çünkü hala Türkiyede bu temelde ve TCK, TMY ve Basın Yasasındaki diğer maddeler uyarınca şiddete başvurmadan düşüncelerini açıklayan kişiler mahkum edilmektedir yönlü ve Leyla Zana ile hapis cezalarına çarptırılan Evrensel gazetesi yöneticileri Ahmet Sami Belek ve Uğraş Vatandaş örneklerinde yaşandığı tespitini paylaşıyor mu?
3- Federal Hükümet, TGSnin Ergenekon davasının devlet içindeki çeteleri ortaya çıkarmak ve yargılamak yerine, siyasi iktidarca aydınlar, medya kuruluşları ve kitle örgütleri üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılmasıyla ilgili endişelerini paylaşıyor mu?
4- Federal Hükümet, ÇGDnin Türk hükümet temsilcilerinin boykot çağrılarının çağdışı olduğu yönlü değerlendirmelerini paylaşıyor mu?
5- Federal Hükümet, Doğan Yayın Holdinge verilen cezaya ilişkin TGSnin Bu siyası iktidarın medyayı hizaya sokma girişimidir şeklindeki değerlendirmesini paylaşıyor mu?
6- Federal Hükümet söz konusu önergede yer alan, Basın mensuplarının tehdit altında bulunduğu ülkelerde bu kişileri korumalarını talep etme taahhüdünü Türkiye ile olan ilişkilerinde hayata geçirmek için hangi adımları atmıştır?
Evrensel'i Takip Et