28 Mart 2009 00:00

301’de yeni tartışmanın fitili ateşlendi

301. maddede yapılan kısmi değişikliklerin ardından, ilk defa bir davada dosya Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi. Gazetemizin yargılandığı davada mahkeme, TCK’nın 301’inci maddesinden dava açılmasını düzenleyen 4’üncü bendinin iptalini istedi.

Paylaş

301. maddede yapılan kısmi değişikliklerin ardından, ilk defa bir davada dosya Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi. Gazetemizin yargılandığı davada mahkeme, TCK’nın 301’inci maddesinden dava açılmasını düzenleyen 4’üncü bendinin iptalini istedi. Mahkeme davanın sonuçlandırılması için Anayasa Mahkemesi’nin kararının beklenmesine hükmetti. Eğer Anayasa Mahkemesi talebi olumlu bulursa, 301. maddeden açılan davaların Adalet Bakanlığı’nın iznine tabi olması sona erecek.
Gazetemizin avukatı Devrim Avcı ise, 301. maddenin tamamen kaldırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Hrant
Dink’in katledilmesiyle ülke gündemini önemli bir süre işgal eden 301’inci madde ile ilgili karmaşa sürüyor. Maddenin tamamen kaldırılması yönünde gelen baskılara direnen Hükümet dava açılmasını Adalet Bakanlığı’nın denetimiyle sınırlı tutmuştu. Bunu yeterli görmeyen demokrasi güçleri, maddenin tamamen kaldırılmasını ve başka ‘çözüm yolları’ aranmaması gerektiği uyarılarında bulunmuştu. Buna rağmen dava açılmasının bakanlığın denetimine tabi tutulması ve maddenin kaldırılmaması karmaşaya neden oldu.
2007 yılında gazetemize açılan bir davada, mahkeme, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmanın, Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini istedi. 23 Ağustos 2007 tarihinde gazetemizde yayınlanan ‘Her ihtimale karşı işkence’ başlıklı haberimiz hakkında, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘devletin askeri kuvvetlerini alenen tahkir niteliği’ taşıdığı gerekçesiyle 301. maddeden dava açılmıştı. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi ise 18 Mart 2009 tarihli duruşmada 301/4’ü, ‘yargı yetkisinin bağımsız mahkemelerce kullanılabileceği ilkesine aykırı’ buldu. Mahkeme, bu nedenle dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. 301’in 4’üncü bendi, dava izninin Adalet Bakanlığı’na bağlı olmasını düzenleniyor. Ancak Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 301’in Anayasa’da ‘yürütme ve yargı yetkisi’ ve ‘Cumhuriyetin nitelikleri’ni düzenleyen 2. maddesine aykırı olduğuna karar verdi.
‘YARGIYA MÜDAHALE’
Adalet Bakanına yürütmenin bir üyesi olarak yargı yetkisi tanındığı belirtilen kararda şöyle denildi: “Bu sonuç, hukuk devleti ilkesi, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişilerin hak ve özgürlüklerinin teminatlarından olan yargıya müdahale edilmemesine açıkça aykırıdır. Yürütmenin yargı üzerinde her türlü etkisinin bertaraf edilmesi, yargılamanın tarafsız yürütülmesi ilkesinin gereğidir.”
(İstanbul/EVRENSEL)

301. MADDE TAMAMEN KALDIRILMALI
Avukat Devrim Avcı, TCK’nın düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki hükümlerinden biri olan ve uygulamada da zaten yaşadığımız üzere birçok aydın, yazar, gazetecinin 301. madde kapsamında yargılandığını hatırlattı. Avcı, Adalet Bakanlığı verilerine göre 2006 ve 2007 yılının ilk üç ayında 14’ü çocuk 2 bin 724 kişiyi sanık sandalyesine oturtan bu maddenin kaldırılmasına yönelik tepkilerin, iktidar tarafından maddede birkaç değişiklik yapılarak giderilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Bu değişikliklerden bir tanesinin de soruşturma açılmasının Adalet Bakanı’nın iznine tabi olması hükmünü düzenleyen 301. maddenin 4. fıkrası olduğunu belirten Avcı, “Burada yürütme erkinin bir üyesinin yargılamaya müdahalesi söz konusudur. Ancak, yapılması gereken, maddede kısmi düzeltmeler değil, bu maddenin kaldırılmasıdır” diye konuştu.
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Tepkiler sınırları aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...