28 Mart 2009 00:00

BAŞYAZI

Nisan başında ABD Başkanı Barac Obama Türkiye’de olacak.AKP Hükümeti, basın ve özellikle de uzunca yıllar Bush’un açık emperyalist politikaları ve yükselen Amerikan karşıtlığı nedeniyle gönül rahatlığı ile ABD övgüsü yapamamış Amerikancı takımı, içlerindeki büyük Amerikan sevgisini haykıracaklar.

Paylaş

Nisan başında ABD Başkanı Barac Obama Türkiye’de olacak.
AKP Hükümeti, basın ve özellikle de uzunca yıllar Bush’un açık emperyalist politikaları ve yükselen Amerikan karşıtlığı nedeniyle gönül rahatlığı ile ABD övgüsü yapamamış Amerikancı takımı, içlerindeki büyük Amerikan sevgisini haykıracaklar.
Hillary Clinton’un ziyareti sırasında ABD’nin bütün kirli çamaşırlarını yuyup yıkayıp asamaya hazır olduklarını belli eden Amerikancılar takımı ve AKP Hükümeti’nin; Obama’ın gelişini vesile ederek, Türkiye’nin halkını, antiemperyalist güçlerini, propaganda bombardımanı ile püskürtmek isteyeceği anlaşılıyor. Daha şimdiden; seçim hay huyu içindeyken bile bunu unutmadıklarını gösteren dosyalar, “ayrıntılı haber”ler yayımlanmaya başlandı.
Daha Obama’nın seçileceği anlaşıldığında; dünyanın her yanındaki Amerikancılar; Obama ile ABD’nin yeniden demokrasi gücü olacağının, Bush’un ABD’nin demokrasi tarihinde bir “sapma”ya karşılık geldiğinin propagandasını başlatmışlardı.
Hillary Clinton’un ziyareti; bu propagandayı destekleyen “açılımlar”ın işaretini verdi. Ve ABD’nin, Bush dönemine göre, hem Türkiye’ye hem de İslam’a bakışının farklı olacağını açıkça ifade ederek; Ortadoğu’daki Amerikan karşıtlığının tersine dönmesi için yandaşlarını da göreve çağırdı.
Açıkça görünen odur ki, 1. Körfez savaşından beri genel bir hal alan ve yükselen “Amerikan karşıtlığı”nı geri çevirmek için ellerinden geleni yapacaklar. Obama’nın Türkiye ziyareti bu yönelişin ifadesinde önemli bir vesile olarak kullanılacak görünmektedir. Dahası Obama’nın İslam ülkelerine de bir çağrı yapması; İslam ülkeleriyle ilişkilerde “yeni bir beyaz sayfa açtıklarını” ilan etmesi de (Türkiye’deyken ya da daha sonra. Ama uzak olmayan bir tarihte) beklenmektedir.
Öte yandan yerel seçimin hemen sonrası; 4 Nisan, NATO’nun 60. Kuruluş Yıldönümü!
Bütün dünyada antiemperyalist çevreler; bu emperyalist vurucu gücün kurulmasını, tarihteki eylemlerin ve elbette bugünkü uğursuz rolünü protesto etmeye hazırlanıyorlar.
Obama yönetiminin; çöken “Ilımlı İslam” ve GOP gibi girişimlerin çökmesinden sonra, sanki bir demokrasi gücü gibi gösterilen NATO’yu Bush’tan daha da etkin bir biçimde kullanmak isteyeceği apaçıktır. Çünkü NATO; batı emperyalizminin en etkin silahlı gücü olduğu gibi, aynı zamanda ABD’nin liderliğinin tartışılmaz olduğu bir güç dengesinin oluşturduğu bir fiili hukuka da sahiptir. Dahası, “ABD ne derse NATO onu yapar” hukuku vardır NATO’da. Bu da Obama Amerikası’na bugün görev alanını Afganistan’a kadar uzatmış olan NATO’yu daha etkin kullanma imkanını sağlamaktadır. Bu yüzden de bugün ABD’nin NATO’yu daha etkin kullanmaya yönelmesi sürpriz olmayacağı gibi; NATO ağırlıklı olarak sürdürülen Afganistan savaşının Obama yönetimi tarafından “zafere kadar sürdürülmesi” isteğinin açıklanmış olması da NATO’nun öneminin artacağı bir döneme girildiğinin açık belirtilerindendir. Bu, NATO’nun 57 yıllık sadık üyesi Türkiye’nin, yeni ikili yükümlülüklere girmese bile, ABD emperyalizminin hegemonya planları içinde daha çok rol alacağı anlamına gelmektedir.
Obama’nın Türkiye’ye gelişi ile NATO’nun yeni görevi arasında bağlantı da düşünüldüğünde; Türkiye’nin antiemperyalist güçleri için “NATO’ya hayır” eylemleriyle Obama’nın Türkiye’ye gelişine gösterilecek tepkilerin birleşmesi de kaçınılmaz görünmektedir.
Elbette ki, Amerikan emperyalizminin aklanmaya, bir demokrasi gücü olarak yeniden piyasaya sürülmeye çalışıldığı şu dönemde, Obama ve NATO’nun 60. kuruluş yılının, Türkiye’nin antiemperyalist güçlerinin tarihlerine yakışır bir biçimde karşılanması ülkemiz ve tüm dünya halkları için önemli olacaktır.
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

HIZLI TRENDE HIZLI ÇÖKÜŞ!

SONRAKİ HABER

301’de yeni tartışmanın fitili ateşlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...