29 Mart 2009 00:00

HIZLI TRENDE HIZLI ÇÖKÜŞ!

Tıpkı Hızlandırılmış Tren gibi, Hızlı Tren’de de kazaların ‘geliyorum’ dediği ortaya çıktı. 13 Mart 2009’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük bir şovla sefere konulan Ankara-Eskişehir Hızlı Tren seferinde kurum içinden ciddi uyarılar geldi.

Paylaş

Tıpkı Hızlandırılmış Tren gibi, Hızlı Tren’de de kazaların ‘geliyorum’ dediği ortaya çıktı. 13 Mart 2009’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük bir şovla sefere konulan Ankara-Eskişehir Hızlı Tren seferinde kurum içinden ciddi uyarılar geldi.
YHT (Yüksek Hızlı Tren) Bölge Müdür Yardımcısı E. Tuna Aşkın’ın kurum içinde gönderdiği yazı, Hızlı Tren’de de tıpkı 2004’te Pamukova’da yaşanan Hızlandırılmış Tren kazası gibi benzeri kaza tehlikesini ortaya koydu. Pamukova’da yaşanan kazadan önce de Hızlandırılmış Tren’e ilişkin uyarılar dikkate alınmamış ve söz konusu kazada 41 kişi yaşamını yitirmişti.
Aşkın’ın, ‘TCDD 2. Bölge Müdürlüğü’ başlıklı, 24.03.2009 tarih ve 116/06 tarihli ‘yol tamiratı makineleri, yol bakım işleri ödenek temini’ konulu yazısında, Hızlı Tren hattına ilişkin uyarılar dikkat çekti. Yazı ayrıca Yol Daire Başkanlığı ve AKP Dairesi Başkanlığı’na da gönderildi.
HIZ KESİLDİ!
Ankara-Eskişehir arası yüksek hızlı tren ön işletmeciliğine 13 Mart 2009 tarihinde başlanıldığı, hatta 4 gidiş, 4 dönüş olmak üzere 8 adet trenin çalıştırıldığı belirtilen yazıda, “Bölgemiz elemanlarınca yapılan turnelerde yolda yer yer deformasyonların oluştuğu gözlemlenmektedir. Yol tamirat makinelerimizin olmaması nedeniyle arızalı noktaların tamiratları gerçekleştirilemedi” denilerek, ‘tekayyüdatlar (hız kesme) konulduğu’ belirtildi.
2 MİLYON LİRA ÖDENEK İHTİYACI
Yazıda, “Hattın yeni açılmış olması sebebiyle dinamik tren kuvvetlerine karşın hattın ne gibi tepkiler vereceği henüz bilinmemektedir. Tekayyüdatların (hız kesme) kaldırılması ve yolun trafik emniyetinin sağlanması için; 1 adet buraj, bir adet stabilizatör, bir adet regülatör ve diğer yol bakım işlerinin gerçekleştirilebilmesi hususunda bakım sözleşmesi yapılmasına acilen ihtiyaç duyulmaktadır” isteğinin altı çizildi.
Yazıda ayrıca, “Yapılacak yol bakım ve onarım ihalesi sonuçlanana kadar, 60 gün süre ile mahalli piyasadaki firmalarla sözleşme imzalanarak, bu işlerin acil olarak yaptırılması” gerektiğine vurgu yapıldı. Söz konusu işin ihale edilerek gerçekleştirilmesi için 2 milyon 121 bin 600 lira (2.121.600.00 TL) ödeneğe ihtiyaç olduğunun vurgulandığı yazıda, “Bahse konu ödeneğin temin edilmesi, ihalenin yapılması ve sonuçlandırılması ile sözleşme yapma yetkisinin Bölge Müdürlüğümüze verilmesi hususunda, gereğini arz ederim” denildi.
‘BAŞBAKAN BİZİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ’
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri Yavuz Demirkol ise 11 günde gelen itirafa dikkat çekti.
Başbakan’ın 13 Mart 2009 tarihinde Hızlı Trenin sefere konulması sırasında, gazetecilerin, “Bazı sendikaların hızlı trenle ilgili güvenlik endişelerinin olduğu” sorusu üzerine, sendikalarını hedef gösterdiğini belirten Demirkol, “Sendika olarak haklı olduğumuzu biliyorduk. Ancak bunun, bu kadar kısa sürede ortaya çıkacağını düşünmemiştik” dedi.
Hızlı trenin işletmeye açılmasının üzerinden 11 gün geçmeden, “Yolda yer yer deformasyonların oluştuğu, deformasyonları giderecek yol tamirat makinelerinin bulunmadığı ve bu nedenle hız sınırlamalarının (tekayudat) olduğunun” kurum yazısından anlaşıldığına dikkat çeken Demirkol, yazıdaki, “Hattın yeni açılmış olması sebebiyle dinamik tren kuvvetlerine karşı hattın ne gibi tepkiler vereceği henüz bilinmemektedir” itirafının altını çizdi.
Demirkol, ilgilileri ve yetkilileri bir kez daha uyardıklarını belirterek, “Hızlı tren seferlerini durdurma” çağrısı yaptı.

BTS’NİN DİKKATE ALINMAYAN TALEPLERİ

* Hızlı Tren sefere konulma kararı, seferler başlamadan Başbakan tarafından bir kez daha gözden geçirilmeli
* Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yönetimi, çalışmaları ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmalı
* TCDD’ye aylık 30 bin TL’ye mal olan ve bazıları yıllardır bu projede çalışan bilim adamları görevlendirmiştir. Bu bilim adamları hızlı tren konusundaki deneyimlerini, inşaat süresince ve işletmeye alınma aşamasına gelinmiş olan bu dönemde proje ile ilgili hangi konularda çalıştıklarını elde ettikleri bulguları (raporlarını) trenin işletmecilik yönünden herhangi bir risk taşımadığına ilişkin öngörülerini, tren yola çıkmadan kamuoyu ile paylaşmalı
* Hızlı treni sertifika ettiği iddia edilen TÜV-SÜD firmasının tüm raporları ve sertifikasyona ilişkin belge de Ulaştırma Bakanlığı’nca tren yola çıkmadan açıklanmalı
* Esenkent-Hasanbey arasında altyapı kontrol hizmetlerini yürüten Mescioğlu firması trene ilk yolcular bindirilmeden bu bölümde inşaatın tamamlandığı ve para karşılığı yolcu taşımacılığına başlanacağına göre işlerin kesin kabul aşamasına geldiğine ilişkin raporlarını ve kamuoyu ile paylaşılan 250 Km/saat hızla bu kesimde işletme güvenliği sağlanarak tren işletmeciliği yapılabileceğine ilişkin güvenceyi kamuoyuna vermeli
* İnşaatı üstlenen konsorsiyumun ortaklarından ALARKO Holding sözleşmeye uygun olarak bütün işlerin tamamlandığı, işletme güvenliği sağlanarak bu kesimde 250 Km/saat hızla vatandaşların gönül huzuru ile bu treni tercih edebileceklerine ilişkin güvenceyi kamuoyu karşısına çıkarak vermelidir.
ÖNCEKİ HABER

YEREL SEÇİM GÜNÜ

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa