29 Mart 2009 00:00

YEREL SEÇİM GÜNÜ

Yerel seçim günü nihayet geldi. Bugün sandık başına gidecek olan 48 milyonu aşkın seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri ve muhtarları belirleyecek.

Paylaş

Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün sandığa gidiyor. 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak. Adaylar arasından, 16 büyükşehir belediye başkanı, 65 il belediye başkanı, 892 ilçe belediye başkanı, 1974 belde belediye başkanı ile 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarı seçilecek. Yerel seçimlerde, 19 siyasi parti yarışacak.
Oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılabilecek.
2.947 BELEDİYE BAŞKANI, 52 BİN 765 MUHTAR SEÇİLECEK
Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak.
İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için, köylerde ikamet eden seçmenler ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimi için sandığa gidecek. 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe, 1974 belde belediye başkanı ile 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarını seçmek için oy kullanılacak. Seçimlerde ayrıca, il genel meclisi üyesi 3 bin 284, belediye meclis üyesi (ilçe ve belde) 33 bin 868 kişi belirlenecek. Büyükşehirde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak. İl genel meclisi, belediye başkanı ve belediye meclisi seçimlerinde ayrı ayrı birleşik oy pusulaları kullanılacak. Belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstüne “Siyasi Partiler” ve bağımsız adaylar varsa “Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar” ibaresi yazılacak.
TC KİMLİK NUMARASI
298 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle, seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle vatandaşlar, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı veya T.C Kimlik Numarası bulunan resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askeri kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleri gibi belgelerle de oy kullanabilecek. Seçmen bilgi kağıdını gösteremeyenler, kimlik belgeleri ile oylarını kullanabilecek. Üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeye sahip olmayanlar ise nüfus dairelerinden aldıkları “nüfus kayıt örneği”ni geçerli kimlikleriyle birlikte ibraz etmeleri halinde oy verebilecek.
SANDIK BAŞINDA ALINACAK ÖNLEMLER
Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği yer merkez olmak üzere yüz metre yarı çaplı alan sandık alanı sayılacak. Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirten herhangi bir işaret taşımayacak. Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.
SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI
YSK’ca belirlenen yasaklara göre, bugün sabah saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar, alkollü içki satılması, içkili yerlerde alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.
Oy verme süresince bütün eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. ‘Asayişi korumakla görevli olanlardan’ başka hiç kimse ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, her türlü kesici, delici ve bereleyici aletler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı,boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal,biyolojik maddeler taşıyamayacak. Saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.
Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçimle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek, saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını saat 21.00’den önce de kaldırabilecek. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Sessizliğin sonu ne olacak?

SONRAKİ HABER

HIZLI TRENDE HIZLI ÇÖKÜŞ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...