29 Mart 2009 00:00

Zirve’den önce protesto başladı

Londra’da yapılacak G20 Zirvesi öncesi protestolar dün binlerce kişinin katılımıyla Londra merkezinde düzenlenen yürüyüşle başladı. “Put People First” (Halka öncelik verin) sloganı altında yapılan yürüyüşte yoksulluk, işsizlik ve iklim değişikliğine karşı sloganlar atıldı.

Paylaş

Dünyanın "gelişmiş" 19 ülkesi ile Avrupa Birliği'ni bir araya getiren G20 Zirvesi Londra'da yapılacak. Ancak Zirve'den önce protestolar başladı. "Put People First" (Önce İnsan) sloganı altında toplanan binlerce kişi dün Londra merkezinde bir yürüyüş düzenledi. Yoksulluk, işsizlik ve iklim değişikliğine karşı yapılan yürüyüş, hafta boyu devam edecek protestolar için de başlangıç özelliği taşıyor.
Sendikalar, yardım kurumları, dini gruplar ve çevrecilerin de aralarında bulunduğu yürüyüşçüler, İngiltere'de kötüye giden ekonomi politikalarını da protesto ettiler. Yürüyüş boyunca taşınan döviz ve pankartlarda bulunan "Irak ve Afganistan'daki işgal son bulmalı", "Bomba değil iş yaratılsın", "İsrail'e silah satışına son! Filistin'e özgürlük" ve "Nükleer bombalar imha edilsin" sloganları dikkat çekti.
G20 ÜLKELERİ
Londra'da, 2 Nisan tarihinde başlayacak G20 Zirvesi'ne katılacak ülkeler ise şöyle: ABD, Türkiye, Hindistan, Japonya, Brezilya, Rusya, Almanya, Arjantin, Fransa, Suudi Arabistan, Meksika, Güney Afrika, Birleşik Krallık, Güney Kore, İtalya, Çin, Kanada, Avustralya ve Endonezya'nın yanı sıra Avrupa Birliği Dönem Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı.

Neden protesto ediyorlar?
Brendan Barber (TUC genel sekreteri)
Ülkeye gelen liderlere baskı yapmanın önemli olduğunu düşündük. Bu büyük bir koalisyon... Sanırım on binlerce insan göreceğiz. Ülkenin dört bin yanından arabalarla delegasyonlar geliyor. Geniş çaplı organizasyonumuzdan dikkatleri çekmek... Sayı az olursa bu bizim için gerçekten utanç verici olur...

Adam Askew (Oxfam)
Orada olan herkes için oldukça iyi bir deneyim olacak. Bir karnaval: dünya ters yüz olacak. Bir dram olacak. Bir protesto mu yoksa bir eylem mi? Polis şiddete başvuracak. Ama bizim planımız içinde şiddet yok. Onlar molotofkokteyli diyorlar biz çay diyoruz. Onlar havada uçuşan briketler diyorlar biz kek diyoruz. Büyük bir eylem olacak. Sonuç olarak insanları kanepelerinden kaldırıp nasıl sokağa taşıyacağız. Onlara nasıl yeter artık iktidarı ele geçiriyoruz dedirteceğiz.
Halkın siyasi gündeme yerleştirdiği eylemler temeldir. Sivil toplumun kaygılarını göstermek zorundayız bu eylemle. Birçok farklı grubun bir araya geldiğini gördük. Onlar topyekün değişiklik talebindeler. Şiddetin mırıltısını bile duymadık. Bu dostça bir eylem olacak.

Amy Hall (Öğrenci, Cardiff Üniversitesi)
Kaynaklar ve zenginliklerin dağılım yöntemi konusunda bir şeyler yapılması gerekir. Dünya iklim değişikliği konusunda büyük bir sorunla yüz yüze. Ekonomilerimizi daha kalıcı işler yaratacak şekilde canlandırmak zorundayız.

Fran Legg (Savaşı Durduralım Koalisyonu)
Londra’da Gazze ile ilgili Queen Mary üniversitesi konferans salonunu işgal eden gruptaydım. Yalnızca Gaza´yi değil Irak ve Afganistan işgallerini da protesto ediyoruz. İnsanlar savaşa çok fazla para harcayan ve hiç bir şeyi çözmeyen hükümetlere karsı çok öfkeli.

Jean Lambert (Yeşiller Milletvekili)
Ben, kısa vadeli çıkarlar için sorumsuzluk bankacılığa ve çevre kaynaklarının yağma edilmesine son verilmesi talebi ile yürüyorum. Yeter artık. Aç gözlülük bizi ekonominin ve çevrenin çökmesine götürdü. Çok geç olmadan yoksulluk, eşitsizlik ve iklim değişikliği konusunda etkili önlemler alacak dünya liderlere gereksinimimiz var.

Stella Smith (Öğretmen)
Ben, bizi, iklim, maddi ve yoksulluk karmaşasına sokan dünya liderlerine, bankacılara, milletvekillerini kınamak için Brighton’dan geliyorum.

Richard Chartres (Londra, Başpapaz)
Dünyanın en yoksul toplumlarının unutulmaması gerekir. Birkaç kişi için değil, çoğunluk için aydınlık bir gelecek yaratma hedefi ile yoksulluk, adaletsizlik ve iklim değişikliği ile ilgilenen küresel bir toplum için bir şeyler yapma fırsatı geçti elimize.

James Leadbitter (İklim kampı)
Adalet arayan geniş bir topluluğun bir parçası olmak oldukça heyecan verici bir şey, Ekolojik krize neden olan, ekonomik büyümenin yarattığı finans sistemi.

G20 TAKVİMİ
Cumartesi
Protesto gösterileri dün Londra’nın merkezinde yapılan yürüyüşle başladı
Salı
Aralarında “İklim Kampı”nın da bulunduğu çok sayıdaki protestocu grup, Londra’nın doğusunda protesto gösterisi yapacak
Aynı günün akşamında ise G20’ye katılacak liderler Londra’ya gelmeye başlayacak
Çarşamba
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ABD Başkanı Barack Obama’yı kabul edecek. İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek
Akşam saatlerinde, tüm liderler Buckingham Sarayı’nda verilen resepsiyona katılacak
Perşembe
Sabah saatlerinde liderler ve protestocular, zirvenin yapılacağı ExCel binasına doğru harekete geçecek.
Bir gün sürecek zirvenin ardından liderler İngiltere’den ayrılacak.
ÖNCEKİ HABER

Sorular hâlâ yanıtsız

SONRAKİ HABER

‘Çıkışını imzala öyle git’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...