29 Mart 2009 00:00

Göz yumanlar sorumludur

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanlığı hasarlı binaların onarım süresini 31 Aralık 2009 tarihi sonuna kadar uzattı.

Paylaş

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanlığı hasarlı binaların onarım süresini 31 Aralık 2009 tarihi sonuna kadar uzattı. 1999 depreminde Sakarya’da zarar gören 2 bin konut aradan 10 yıl geçmesine rağmen hâlâ onarılmadı. Buna rağmen yetkililer her yıl bu son diyerek onarım sürelerini uzatıyor. Hasarlı 2 bin konut süre uzatımı yapılmadığı takdirde ağır hasarlıya çevrilerek yıkılacak.
Hasarlı konutların her yıl onarım süresinin uzatılmasına tepki gösteren Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, orta hasarlı binalarda oturulmasına izin veren yetkililerin, muhtemel bir depremde yaşanacak can kaybından sorumlu olduğunu söyledi.
HER YIL BU SON DENİYOR
Onarım süresinin uzatılmasının bu yapılarda iskan anlamına gelmediğini vurgulayan Gürpınar, orta hasarlı yapılarda oturulmasının suç olduğunu, oturulmasına göz yuman yetkililerin bundan sorumlu olduğuna dikkat çekti. Yerel idarecilerin süre uzatımına şiddetle karşı çıkması gerektiğini söyleyen Gürpınar, Sakarya’da ortalama her 30 yılda bir büyük bir deprem olduğunu hatırlattı. Depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen her yıl ‘bu son’ denilerek süre uzatımının hasarlı konutlar sorununu çözmediğini dile getiren Gürpınar, “Burada devlet kendi eliyle ciddiyetini kaybediyor. Her yıl onarım süresi için son deniliyor. Sonra yeniden süre uzatılıyor. Bu durum devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor. Hasarlı konut sahipleri belki de nasıl olsa süre uzatılıyor diye işi yavaştan alıyor. Devlet bir karar verdi mi bunu uygulaması gerekir” dedi.
İSKAN ÖNLENMELİ
Hasarlı konutların onarımının hızlandırılması için konutlarda oturulmasına kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Gürpınar, “Madem her sene süre uzatılıyor, o zaman hasarlı konutlarda oturulmasına kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor. Eğer bu konuda hassas davranılırsa ve hasarlı konutta oturulmasına izin verilmezse onarımlar hızlanabilir” diye konuştu. (SAKARYA)
ÖNCEKİ HABER

Kentsel dönüşüm tartışıldı

SONRAKİ HABER

Baz istasyonuna su deposu süsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...