29 Mart 2009 00:00

NATO için ‘olağanüstü’ saldırı planı

FRANSA’nın Strasbourg ve Almanya’nın Kehl ve Baden-Baden kentinde cuma günü başlayacak NATO’nun 60. kuruluş etkinlikleri öncesinde, bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Paylaş

FRANSA’nın Strasbourg ve Almanya’nın Kehl ve Baden-Baden kentinde cuma günü başlayacak NATO’nun 60. kuruluş etkinlikleri öncesinde, bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Çok sayıda savaş uçağı, asker ve polis görevlendirildi. Ayrıca protestocuların tutulması için Kehl ve Karlsruhe’deki cezaevlerinin kapasitesi artırıldı. Cezaevleri yüzlerce NATO karşıtının uzun süre tutulacağı şekilde düzenlendi.
ASKER KULLANILACAK
NATO Zirvesi öncesinde Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Ulla Jelpke’nin Federal Hükümet’e verdiği önergesine gelen yanıtta, 3-4 Nisan tarihleri arasında Almanya sınırları içerisinde askerin de güvenlik amacıyla kullanılacağı açıklandı. Almanya Anayasası’na göre iç güvenlikte asker kullanılması yasak olduğu halde, hükümet büyük zirveler sırasında kanunlara aykırı bir şekilde asker ve orduya ait savaş uçakları kullanıyor.
Hükümetin resmi yanıtına göre NATO’nun 60. kuruluş yıldönümü dolayısıyla en az 600 asker kullanılacak. Ayrıca, delegasyonları ve gazetecileri taşımak üzere askeri araçlar kullanılacak.
NATO Zirvesi’nin güvenliğini sağlamak üzere kurulan “BAO Atlantik” adlı emniyet birimi, güvenlik için orduya ait Tornado uçaklarına ihtiyaç duymadığını açıklamıştı. Ancak, buna rağmen hükümet, hava güvenliği adı altında uçakları görevlendireceğini ilan etmişti. Hükümet ayrıca AWACS savaş uçaklarını da kullanacak.
Ayrıca, bölgeye özel güvenlik birimleri de gönderilecek. Yine, özel istihbarat birimleri gönderilecek. Böylece, farklı ülkelerden gelen tanınmış savaş karşıtlarının erken bir şekilde teşhis edilmesine çalışılacak.
Ordu ve polis düzeyinde ayrıca özel bir Alman-Fransız birliği kurulacak ve bu birlik bütün güvenlik önlemlerini koordine edecek.
Federal Hükümet tarafından verilen bilgiye göre NATO Zirvesi’nin sadece Almanya tarafında 14 bin polis görev yapacak.
GÖSTERİCİLERE YOĞUN KONTROL
Baden-Württemberg Emniyet Müdürü Erwin Hetger ise yaptığı açıklamada, bölgeye gelecek olan NATO karşıtlarına karşı özel önlemler alacaklarını söyledi. Hetger, özellikle Kehl ile Strasbourg arasındaki köprüyü kontrol altına alacaklarını ve geçişleri “seçici” şekilde yapacaklarını söyledi. Bu uygulamanın özellikle 4 Nisan günü Strasbourg’da yapılacak uluslararası eylemi etkileyebileceği ifade ediliyor.
Emniyet Müdürü’nün göstericilere karşı alınacak önlemleri “seçici” şekilde değerlendirmesi, DFG-VK adlı savaş karşıtı örgüt tarafından yapılan bir açıklama ile protesto edildi. Örgüt, Emniyet Müdürü’nün “Hitler jargonu” kullandığını dile getirdi. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sınırları ihlal etmeden özgür olamayacağız

SONRAKİ HABER

Tutuklu gazeteci için büyük kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa