30 Mart 2009 00:00

Beklenen büyük tehlike

ULUSLARARASI İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Türkiye senaryosunda, ülkede yıllık ortalama sıcaklığın ileriki yıllarda 2.5-4 derece artacağı, Ege ve Doğu Anadolu’da artışın 4 dereceyi bulacağı belirtildi.

Paylaş

ULUSLARARASI İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Türkiye senaryosunda, ülkede yıllık ortalama sıcaklığın ileriki yıllarda 2.5-4 derece artacağı, Ege ve Doğu Anadolu’da artışın 4 dereceyi bulacağı belirtildi. Senaryoda, ülkenin güneyinin ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalacağı, kuzey bölgelerde ise sel riskinin artacağı söyleniyor.
Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Afet Bilgileri Envanteri”nde iklim değişikliğinin etkilerine de yer verildi. Çalışmada, fosil yakıt kullanımı, sanayileşme, hızlı nüfus artışı, enerji üretimi, ormansızlaşma gibi etkiler sonucunda atmosfere salınan gazların sera etkisi yarattığı ifade edilerek, bunun küresel ısınmaya yol açtığı vurgulandı.
ETKİLENMEYECEK ÜLKE YOK
Türkiye’de de artan nüfus, çarpık şehirleşme ve yanlış arazi kullanımı, söz konusu afetlerin sayısını artırıyor. IPCC’nin Türkiye senaryosuna göre Türkiye’de yıllık ortalama sıcaklıklar ileriki yıllarda, ortalama 2.5-4 derece arasında artacak, Ege ve Doğu Anadolu’daki artış 4 dereceyi bulacak. Türkiye’nin güneyi ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olacak. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’yu kapsayan bölgelerde kış yağışları yüzde 20-50 arası azalacak. Kuzey bölgelerde ise sel riski artacak.
Bu tablo dikkate alındığında, Türkiye’nin iklim değişikliğinin olumsuz veya tehlikeli etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında yer aldığı belirtilen senaryoda, “Dünya genelindeki doğal afetler ele alınınca, 31 çeşit doğal afetin çoğunu hidrometeorolojik afetlerin oluşturduğu görülmektedir. Doğal afetlerin çeşitleri ve önem sıraları ülkeden ülkeye de değişmektedir. Örneğin, Akdeniz Bölgesi’nde doğal afetler kuraklık, seller, orman yangınları, heyelan, dolu fırtınaları, çığlar, donlardır. Ülkemizde ise en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler ise dolu, su baskını, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgar, yıldırım, çığ, kar ve fırtınadır” ifadelerine yer verildi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Seçıme kan bulaşti

SONRAKİ HABER

Yazıcıoğlu’nun cenazesi Ankara’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...