30 Mart 2009 00:00

AKP’de Van, Siirt, Urfa hezimeti

Özellikle Bölge illerinde hayli kan kaybeden AKP’nin ‘iddialı olduğunu’ ileri sürdüğü belediyeleri kaybetmesi dikkat çekti.

Paylaş

Özellikle Bölge illerinde hayli kan kaybeden AKP’nin ‘iddialı olduğunu’ ileri sürdüğü belediyeleri kaybetmesi dikkat çekti. DTP, Van ve Siirt’i geri alırken, Van’da oyların değiştirildiği iddiaları üzerine binlerce kişi Hükümet Konağı’na yürüdü. Iğdır’da belediyeyi DTP aldı. Şırnak da tercihini yeniden DTP’den yana kullandı.
SİİRT ‘ENİŞTEDEN’ VAZGEÇTİ
Bölge illerinde hezimete uğrayan AKP, Başbakan’ın milletvekilliğinin önünü açan Siirt’te de ağır bir yenilgi aldı. Erdoğan’ın bütün çabalarına rağmen Siirtliler ‘DTP’ dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın memleketi olan Siirt’in yeni Belediye Başkanı, eski DEP Milletvekili Selim Sadak.
DTP VAN’I GERİ ALDI
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in milletvekili seçildiği il olan Van’da da ipi DTP göğüsledi. Van’da 2004 yerel seçimlerinde belediyeyi AKP’ye kaptıran DTP, dün yapılan seçim sonuçları açıklanmadan kutlamalara başladı. Saat 18.00’den itibaren seçim bürosu başta olmak üzere şehrin işlek yerlerinde ve caddelerde toplanan partililer, sloganlar atmaya başladılar. Oyların sayılmaya başlanmasıyla DTP ile AKP arasındaki fark açıklanınca, sokaklardaki kalabalık artmaya başladı. Havai fişeklerle kutlama yapan partililer, yeni belediye başkanları Bekir Kaya’yı sloganlarla kutladılar.
Van’ın ilçelerinde, gazetemiz baskıya girene kadar Bahçesaray’da AKP’li aday Hayati Orhan, Başkale’de DTP’nin adayı İhsan Güler, Özalp’ta DTP’nin adayı Murat Durmaz, Çatak’ta AKP’li aday Emin Babur, Gürpınar’da Saadet Partisi adayı Fuat Atan, Saray’da ise DSP’li aday Metin Özarslaner kazandı.
YSK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ
Oyların değiştirildiği iddiası üzerine on binlerce DTP’li İl Seçim Kurulu’nun bulunduğu Hükümet Konağı’na yürüdü. DTP Eş başkanı Ahmet Türk ve Van Belediye Başkanı Kaya’nın isteği üzerine eylem sona erdi.
URFA’DA CEKET AKP’Yİ YAKTI
Şanlıurfa’da “Ceketimi assam seçtiririm” diyen AKP’lilere bayrak açan bağımsız aday Eşref Fakıbaba, seçimi açık ara farkla kazandı.
Zaferini, akşam saatlerinde sandıkların açılmasının ardından kısa süre sonra ilan eden Fakıbaba’nın, bugün Saadet Partisi’ne geçmesi bekleniyor. AKP’li aday Mehmet Oymak ise uzun süre Fakıbaba’yı takip etti, ancak hüsrana uğradı.
Daha önce MHP elinde olan Iğdır Belediyesi’ni de DTP kazandı. DTP’nin adayı Mehmet Nuri Güneş seçimleri kazandı. Daha önce de DTP’nin elinde olan Şırnak belediyesi yine DTP’de kaldı.
(HABER MERKEZİ)
VAN
DTP: Yüzde 53
AKP: Yüzde 40
SİİRT
DTP: Yüzde 49
AKP: Yüzde 46
URFA
Bağımsız: 44
AKP: 39


MİDYAT’TA BİR KİŞİ SİLAHLA YARALANDI

Mardin’in Midyat ilçesinde oy torbalarını kaçırmak isteyenlere müdahale edenlere, askerin açtığı ateş sonucunda bir kişi yaralandı. Midyat’ta oy kullanma işleminin ardından oy torbalarını İlçe Seçim Kurulu’na götüren araçtaki oy torbaları, sivil giysili kişilerce kaçırılmak istendi. Olaya müdahale etmek isteyen DTP’liler ise İlçe Seçim Kurulu’na yürüdüler. Bu sırada polis kitleye gaz bombalarıyla müdahale etti. Askerlerin de müdahalede bulunduğu olayda Abdullah Erol adlı kişi, askerin açtığı ateş sonucu yaralandı. Yaralanan Erol, Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaşanan olay, ilçede gerginliğe neden oldu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Konaklılar sandığa gitmedi

SONRAKİ HABER

Tunceli’de DTP kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...