30 Mart 2009 00:00

AKP’YE YEREL SEÇiM TOKADI

2009 yılı yerel seçimlerini hükümetin politikalarının onaylanacağı referanduma çeviren AKP, ağır darbe yedi.

Paylaş

2009 yılı yerel seçimlerini hükümetin politikalarının onaylanacağı referanduma çeviren AKP, ağır darbe yedi. Elindeki iki büyükşehir belediyesi ile 12 belediyeyi kaybeden AKP’nin ülke genelindeki oy oranı yüzde 40’ın altına düştü. AKP’nin kalesi olarak görülen ve belediye seçimlerini kazandığı illerde dahi oy oranlarında ciddi düşüş yaşandı. AKP’nin oy oranındaki bu düşüş “Halk, başta ekonomi politikalar olmak üzere, demokrasi ve Kürt sorunundaki yaklaşım, işçilerin yaşadığı sıkıntılar ve Alevilere yönelik AKP’nin uyguladığı politikalara onay vermiyor” şeklinde değerlendirildi. Özellikle bölge illerinde çıkan tablo AKP’nin Kürt politikasının Kürtler tarafından benimsenmediğini gösterdi.
Kesinleşmemekle birlikte açıklanan bilgilere göre AKP, ülke genelinde ilk sıradaki yerini korudu. Ancak bu seçimlerde ülke genelinde aldığı oy yüzde 39’a düştü. CHP adayların ağırlığı ile kimi belediyeleri kazanırken, MHP’nin oylarında ise bir artış yaşandı.
İSTANBUL, ANKARA, İZMİR VE KAYSERİ
İstanbul’da açılan sandık sayısı yüzde 40’ı bulduğunda sayılan oyların yüzde 42’si AKP adayı Kadir Topbaş’a çıktı. CHP adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı ise yüzde 40 olarak gerçekleşti. DTP adayı Akın Birdal ise açıklanan oyların yüzde 3.62’sini aldı. Ancak bu açıklamaların yapıldığı saatlerde partilerden değişik açıklamalar yapıldı. CHP kanadı kendilerine gelen bilgilere göre Kılıçdaroğlu’nun önde olduğunu bildirirken, AKP ise kendilerinin seçimi kazandığını ileri sürdü.
İzmir’de açılan sandıklardan çıkan sonuçlara göre, CHP adayı Aziz Kocaoğlu oyların yüzde 57’sini, AKP adayı Taha Aksoy ise oyların yüzde 27.71’ini aldı.
Ankara’da açılan sandıklar yüzde 50’yi gösterdiğinde, Melih Gökçek’in adayı olduğu AKP oyların yüzde 36’sini aldı. CHP adayı Murat Karayalçın yüzde 32, MHP adayı Mansur Yavaş ise yüzde 28’sini aldı. Melih Gökçek bir önceki seçimlerde oyların yüzde 55’ini alarak belediye başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Bu büyük düşüş AKP açısından başarısızlık olarak gösterildi.
AKP’nin oyunu düşürdüğü bir diğer il ise Kayseri oldu. AKP’nin kalesi olarak gösterilen Kayseri’de AKP adayı oyların yüzde 60’ını aldı. AKP’yi yüzde 23 ile MHP izledi. Kayseri, AKP için bir önceki seçimlerde yüzde 70 oy oranıyla en fazla oy aldığı il olmuştu.
ANTALYA, ADANA, SİVAS...
Bir önceki yerel seçimlerde AKP’nin kazandığı Antalya, Adana ve Sivas belediyeleri ise el değiştirdi.
Antalya’da açılan sandık sayısı yüzde 61’i gösterdiğinde CHP oyların yüzde 43’ünü almıştı. Bir önceki seçimlerde belediye başkanlığını alan AKP ise oy oranını koruyarak yüzde 34’te kaldı.
Kesinleşmeyen bilgilere göre Adana’da AKP’den MHP’ye geçen ve bu partiden aday olan Aytaç Durak oyların yüzde 30’unu aldı. CHP ise son sandıklarda atak yaparak oyunu yüzde 31’e çıkararak birinci sıraya yükseldi., AKP’nin adayı ise yüzde 27 ile üçüncü sırada yer aldı.
AKP’nin kaybettiği illerden biri de Sivas. Bir önceki yerel seçimlerde yüzde 50 oy oranıyla belediye başkanlığına gelen AKP, yüzde 33’e geriledi. Genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasında kaybeden BBP ise ilde oyunu katladı. Kesinleşmeyen bilgilere göre BBP adayı Doğan Ürgüp, yüzde 50 oyla seçimi kazandı.
AKP’nin kaybettiği illerden biri de Tekirdağ oldu. Bir önceki seçimlerde yüzde 32 alan AKP oy oranını yüzde 27’ye düşürdü. CHP ise oyunu yüzde 23’ten yüzde 45’e yükseltti. AKP Zonguldak’ta da istediğini bulamadı. Bir önceki seçimlerde yüzde 36 oy oranıyla seçimi kazanan AKP oyunu yüzde 1 artırdı. Ancak CHP oyunu yüzde 34’ten yüzde 46’ya çıkarak belediye seçimlerini kazandı. AKP’nin darbe yediği illerden biri de Aydın oldu. Bir önceki seçimlerde yüzde 45 ile seçimi açık ara önde bitiren AKP, oyunu yüzde 23’e düşürdü ve il genelinde üçüncü oldu. CHP ise oyunu yüzde 27’den yüzde 28’e çıkararak birinci sıraya yerleşti. İlde büyük çıkış sağlayan MHP ise oyunu yüzde 7’den yüzde 25’e çıkardı.
MHP’DE ARTIŞ VAR
Giresun’da AKP oylarını yüzde 38’den yüzde 35’e düşürdü. CHP ise yüzde 34’ten yüzde 46’ya çıkardı. Bir değişim de Sinop’ta da yaşandı. AKP oylarını yüzde 30’dan yüzde 39’e çıkarırken, CHP ise yüzde 30’dan yüzde 52’ye yükselterek birinci sırada yer aldı.
2004’te AKP’nin yüzde 50 ile seçimi kazandığı Isparta’da MHP oyunu yüzde 39’a çıkararak birinci sırada yer aldı. AKP ise yüzde 32’de kaldı. Uşak’ta AKP oyunu yüzde 35’ten yüzde 33’e düşürürken, birinciliği yüzde 40 ile MHP aldı.
Manisa’da da AKP’nin oyları yüzde 37’den yüzde 35’e düştü. MHP ise oyunu yüzde 39’e çıkararak birinci sıraya yerleşti. AKP’nin MHP’ye devrettiği bir diğer ile ise Balıkesir oldu. AKP’nin oyları yüzde 44’ten yüzde 35’e düşerken, MHP oyların yüzde 41’ini aldı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oy kullandığı Eskişehir’de ise değişim olmadı. DSP adayı Yılmaz Büyükerşen oyların yüzde 53’ünü alarak yeniden belediye başkanı oldu.
AKP VE DP DÜŞTÜ
Buna göre Türkiye Geneli İl Genel Meclis oylarının yüzde 39’unu AKP aldı. AKP’yi yüzde 20 ile CHP, yüzde 16 ile MHP ve yüzde 6 ile DTP takip etti.
Kesinleşmemiş bilgilere göre AKP 2004 seçimlerinde 541 belediyede seçimi kazanırken, bu rakam son seçimde 490’a düştü. CHP ise kazandığı belediye sayısını 138’den 188’e çıkardı. MHP 76’den 133’e, DTP 36’dan 55’e, DSP 8’den 12’ye, BBP 3’ten 4’e, SP 13’ten 22’ye çıkardı. DP ise 2004’te 90 belediyeden seçimi kazanırken 2009’da bu rakam 36’ya düştü. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘AKP’NİN OYLARINDAKİ DÜŞÜŞ, UYGULADIĞI POLİTİKALARIN ONAYLANMADIĞINI GÖSTERİYOR’

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa