30 Mart 2009 00:00

Olmert, toprak değişimi önermiş

FİLİSTİNLİ Başmüzakereci Saib Erekat, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, kendilerine 6 ay önce toprak değişimi önerisinde bulunduğunu söyledi.

Paylaş

FİLİSTİNLİ Başmüzakereci Saib Erekat, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, kendilerine 6 ay önce toprak değişimi önerisinde bulunduğunu söyledi.
Saib Erekat, Ehud Olmert’in, geçen yıl 17 Eylül’de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi sırasında bu öneriyi sözlü olarak dile getirdiğini bildirdi. Erekat’a göre Olmert görüşmede, İsrail’in, Batı Şeria’nın yüzde 90’ından çekilmesini, bunun karşılığında da toprak değişimi yapılmasını önerdi.
Erekat, “Olmert, kesin çözüm çerçevesinde Batı Şeria topraklarının yüzde 6.5’ine karşılık İsrail topraklarının yüzde 5.8’inin verilmesini önerdi” diye konuştu. Olmert’in, aradaki yüzde 0.7’lik fark için de Batı Şeria’nın güneyini Gazze Şeridi’ne bağlayan bir koridor açılması önerisinde bulunduğu kaydedildi.
Filistinli yetkiliye göre Olmert, Kudüs’teki kutsal mekanların egemenliğinin bölüşülmesini; kentin batı kısmında İsrail mahallelerinin İsrail egemenliğinde, kent çevresindeki Filistin mahalle ve köylerinin de Filistin egemenliğinde kalmasını da önerdi. (DIŞ HABERLER)

FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA BASKI ARTACAK

İSRAİL Adalet Bakanı Daniel Friedmann’ın önerisiyle dün toplanan İsrail Kabinesi, Hamas tutukluları üzerindeki yaptırımları artırma kararı aldı.
Kararın gerekçesi, Hamas’ın 2006’dan beri esir tuttuğu İsrail askeri Gilad Şalit’i bırakması için baskı yapmak olarak açıklandı. Friedmann, İsrail yasalarına ya da uluslararası yasalara uygun olarak mahkum olan bütün Filistinli tutukluların üzerinde baskı yapılmasını önerdi.
Baskılar, ailelerle görüşmenin kısıtlanmasını, okula kayıt haklarını geri alma gibi yaptırımları içeriyor. Kabine’deki Kadima Partisi’nden Meir Sheetrit, “Hamas militanları yaz kampında yaşıyor gibiyken, Şalit’in ailesini bile görememesi adil değil” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Rusya, Kuzey Buz Denizi’ne asker gönderiyor

SONRAKİ HABER

İspanya, ABD’nin işkenceden yargılanmasında ısrarlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...