31 Mart 2009 00:00

TÜRKiYE 4 DERECE ISINACAK

ULUSLARARASI İklim Değişikliği Paneli’nin Türkiye senaryosunda ortalama sıcaklığın 2.5–4 derece artacağı, Ege ve Doğu Anadolu’da artışın 4 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor.

Paylaş

ULUSLARARASI İklim Değişikliği Paneli’nin Türkiye senaryosunda ortalama sıcaklığın 2.5–4 derece artacağı, Ege ve Doğu Anadolu’da artışın 4 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Senaryoda, ülkenin güneyinin ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşı kalacağı, kuzey bölgelerde ise sel riskinin artacağı ifade ediliyor.
Afet İşleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı “Afet Bilgileri Envanteri”nde iklim değişikliğinin etkilerine de yer verildi.
Çalışmada, fosil yakıt kullanımı, sanayileşme, hızlı nüfus artışı, enerji üretimi, ormansızlaşma gibi etkiler sonucunda atmosfere salınan gazların sera etkisi yarattığı belirtilerek, bunun dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına ve küresel ısınmaya yol açtığı kaydedildi.
Küresel ısınmanın kaçınılmaz etkisinin iklim değişikliği olduğu ifade edilen çalışmada, “iklimdeki önemli değişimler ve bunun etkileri şimdiden küresel ölçekte görülmeye başlanmış olup, bu etkilerin gelecekte daha da belirgin hale gelmesi beklenmektedir” denildi.
Çalışmaya göre, Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 3. tahmin raporunda, iklim değişikliğinden etkilenmeyecek ülke ve bölge bulunmadığı belirtildi. IPCC’nin Türkiye senaryosuna göre (Ulusal Bildirim 1, 2007) Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’yu kapsayan bölgelerde kış yağışları yüzde 20–50 arası azalacak.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Hintli Barbie

SONRAKİ HABER

Kirli hava en çok çocukları etkiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...