31 Mart 2009 00:00

Obama bu kelimeleri kullanamaz

BU hafta içinde Türkiye’ye gelecek olan Obama’yı danışmanları ziyareti sırasında kullanmaması gereken sözcükler konusunda uyardı.

Paylaş

BU hafta içinde Türkiye’ye gelecek olan Obama’yı danışmanları ziyareti sırasında kullanmaması gereken sözcükler konusunda uyardı. Christian Science Monitor gazetesinde yayınlanan haberde Obama’nın müslüman ülkelerdeki hassasiyetler konusunda dikkatle olması tavsiye edildi. Gerekçe olarak da özellikle 11 Eylül’den sonra Batı’da ortaya çıkan müslüman karşıtlığına yönelik islam ülkelerinde bir tepkinin oluşması gösterildi. Beyaz Saray danışmanları Obama’nın Türkiye ziyaretinin müslüman dünyayla sözel iletişimin ilk adımı olarak görüyorlar ve ziyareti önemsiyorlar. Danışmanlarının, Obama’nın kullanmamasını veya farklı tanımlamasını istediği sözcükler şunlar:
1 - Medeniyetler çatışması: Medeniyetler çatışması yoktur. Medeniyet yanlısı olan ve olmayanların çatışması vardır.
2 - Seküler: Müslümanlar bu kelimenin anlamını bilmekle beraber yine de kulakları onu ‘Tanrısız’ olarak işitir. Bunun yerine ‘çoğulcu’ kelimesini kullanmak yerinde olacaktır.
3 - Asimilasyon: Bu kelime Müslümaların çoğunluk, yani Hristiyanlar gibi olmaları gerektiği fikrini öngörüyor. Entegrasyon, daha tercih edilir.
4 - Reformasyon: Müslümanlar arasında çeşitli konularda değişim isteyenler mevcut. Ama Hristiyan tarihinin, Martin Luther King’in takip edilmesinin önerilmesi bir hakaret olacaktır.
5 - Cihatçı: İslamda Cihad bir ‘iç mücadeledir’. Kişinin kendi benliğini disipline etmesini, Allah’a yaklaşmasını öngörür. Sıcak savaş onun en son anlamıdır. Gerekirse başvurulur. ‘Cihatçılarla savaşıyoruz’ dediğimizde bütün inanan Müslümanları hedef almış oluyoruz.”
6 - Ilımlı: Bir Hristiyan olarak biri bana ‘ılımlı’ derse çok gücenirim. Çünkü bana aynı zamanda komşunla iyi geçin diyen mutlak inançlarım var. Aynı şekilde Müslümanların da değişmeyecek kuralları var.
7 - Dinlerarası: Bu terim, sulandırılmış, net olmayan fikirleri akla getiriyor. Onun yerine tercih edilebilecek söz, ‘çoklu din’dir.
8 - Özgürlük: Özgürlük terimi Müslüman dünyasında olumsuz bir tabloyu çağrıştırabiliyor. ‘Özgürleştirmek ve özgürleşmek’ arasındaki fark bilinmeli ve buna göre bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.
9 - Dini özgürlük: Müslümanlar bu terimi, Amerika’nın sadece Hristiyanların ülke dışında karşılaştıkları zorlukları tanımlamak için kullandığını düşünmekteler.
10 - Tolerans: “Tolerans yeterli değildir. Bunun yanında farklılıklarımıza karşı da saygılı olmak zorundayız.”
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Şimdi de Financial Times

SONRAKİ HABER

Evliliğin matematiksel formülü de varmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...