31 Mart 2009 00:00

Afganistan ve Pakistan’da sivillerin hayatı tehlikede

ULUSLARARASI Kızılhaç Teşkilatı (ICRC), giderek kötüleşen siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar yüzünden gelecek aylarda daha çok sayıda Afgan ve Pakistanlının risk altında olacağını bildirdi.

Paylaş

ULUSLARARASI Kızılhaç Teşkilatı (ICRC), giderek kötüleşen siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar yüzünden gelecek aylarda daha çok sayıda Afgan ve Pakistanlının risk altında olacağını bildirdi. Merkezi Cenevre’de bulunan teşkilattan yapılan açıklamada, ABD ve diğer ülkelerden, bölge stratejilerini yürütürken sivillerin kötü durumunu da göz önünde bulundurmaları istendi.
ÇATIŞMALAR YAYILIYOR
ABD Başkanı Barack Obama’nın yeni Afganistan stratejisini açıklamasından birkaç gün sonra yapılan açıklamada, Afganistan’da silahlı çatışmaların yayılmakta ve yoğunlaşmakta olduğuna işaret edildi. ICRC’nin Bölge Başkanı Jacques de Maio, sınırın Pakistan tarafında ise çatışmaların pek çok kişinin evini terk etmesine yol açtığını belirtti. De Maio, teşkilatın, Pakistan için ayırdığı bütçeyi iki katı artırarak 46 milyon dolara çıkardığını da açıkladı.
ICRC yetkilisi, hem Afganistan hem de Pakistan’daki çatışmaların siyasi ve askeri dinamiklerinin, sivillerin yaşamlarını daha fazla tehlikeye atabileceğini söyledi. Maio, Hollanda’nın Lahey kentinde bugün yapılacak Afganistan toplantısında “sivillerin durumunun da acil bir konu olarak ele alınması gerektiğini” kaydetti.
LAHEY’İN GÜNDEMİ ‘SİVİL’ DEĞİL
Kızılhaç, Afganistan’daki sivillerin hayatının korunması için Lahey’de adım atılmasını isterken söz konusu konferansın temel gündemini ise bu ülkeye daha fazla asker gönderilmesi oluşturuyor.
Afganistan’daki mevcut siyasi, güvenlik ve kalkınma konularının ele alınacağı toplantıda bu yöndeki görüşmelerde bölgesel ortam da göz önünde tutulacak. ABD Başkanı Barack Obama, “başlıca öncelik” olarak ilan ettiği Afganistan’a ilişkin “strateji”sini geçen hafta açıklarken bu ülkeye 21 bin asker gönderileceğini bildirmişti.
Washington’un uzun bir süreden beri diğer NATO müttefiklerinden Afganistan’a ek asker göndermelerini talep ettiği ancak çoğu ittifak üyesinin kuvvet katkısını artırmaya pek istekli olmadığına dikkat çekiliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’de yeni kabine şekillendi

SONRAKİ HABER

Pakistan’da polis merkezine baskın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...