31 Mart 2009 00:00

2 CEO gitti, 61 bin işçi topun ağzında

ABD otomobil devi General Motors ve Fransız Peugeot Citroen’deki “kötü gidiş” iki şirketin en üst düzey yöneticilerini (CEO) koltuğundan etti.

Paylaş

ABD otomobil devi General Motors ve Fransız Peugeot Citroen’deki “kötü gidiş” iki şirketin en üst düzey yöneticilerini (CEO) koltuğundan etti. Diğer yandan, General Motors 47 bin, Chrysler 3 bin ve Peugeot 11 bin işçi atmayı planlıyor.
ABD’li otomobil devleri Obama yönetiminin kendilerini kurtaracak yeni paketler hazırlamasını umuyordu. Bu kapsamda, daha önce hükümetten 17 milyar dolar alan GM ve Chrysler 21 milyar dolarlık ikinci bir yardım talep etti. Ancak ABD Başkanı Barack Obama ve Eski Bankacı Steve Rattner başkanlığındaki Otomotiv Komisyonu, her iki şirketin sunduğu yeniden yapılanma planının ilave finansman talebi için yeterli olmadığını açıkladı.
GM, borçlarından tamamıyla kurtulabilmesi için ise 30 milyar dolarlık kaynak arıyordu. ABD yönetimi, her iki şirketin daha “rekabetçi” bir şekilde yapılanmalarını isterken Chrysler’a, Fiat ile birleşme görüşmelerini 30 gün içinde tamamlaması halinde, 6 milyar dolar verebileceğini bildirdi. GM’nin üst yöneticisi Rick Wagner ise, Otomotiv Komisyonunun baskıları sonucu istifa etti.
Beyaz Saray, GM firmasına da, iki aylık faaliyetlerini karşılayabilmesi ve bu süre içinde yeniden yapılanabilmesi için bir miktar kaynak sağlayacak. ABD Yönetimi, şirketlere, iflas altında yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda kalabilecekleri uyarısında da bulundu.
EN BÜYÜK İŞÇİ KIYIMI
Öte yandan iki şirket de ciddi oranda işçi çıkarmayı planlıyor. General Motors’un 47 bin, Chrysler’in de 3 bin kişiyi işten çıkarması, ayrıca bazı modellerinin üretimini durdurması bekleniyor. 2009 sonunda gerçekleşmesi beklenen işten çıkarmaların, son ekonomik krizde bir Amerikan şirketinden en büyük işten çıkarma olacağı belirtiliyor.
PEUGEOT FATURAYI CEO’YA KESTİ
Fransa’nın en büyük otomobil üreticisi PSA Peugeot Citroen ise rekor zarar bildiriminin ardından şirket CEO’su Christian Streiff’i görevden aldı. Şirketin 2009 yılında 11 bin kişiyi işten atması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Arap Birliği’nden El Beşir’e destek

SONRAKİ HABER

Obama’dan birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...