31 Mart 2009 00:00

Bölgede birinci parti DTP

Yerel seçimlerde AKP, bölge illerinde düşüş yaşadı. DTP, yapılan seçimden birinci parti olarak çıktı.

Paylaş

Yerel seçimlerde AKP, bölge illerinde düşüş yaşadı. DTP, yapılan seçimden birinci parti olarak çıktı. Seçimin nasıl sonuçlanacağı merak edilen bölgede seçmen, tercihini iktidar partisinden yana kullanmadı. DTP 8 il, 51 ilçe ve 39 beldeyi kazandı. Bölge genelinde de AKP’ye büyük fark atan DTP, il genel meclisi üyesi seçimlerinde Diyarbakır, Hakkari, Van, Mardin, Muş, Şırnak, Batman, Ağrı ve Iğdır’dan birinci parti olarak çıktı.
AKP Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim takvimi belirlenmeden önce yapılan açıklamalarla dikkat çekmişti. Tunceli ve Diyarbakır için Erdoğan ‘istiyorum’ dedi. Seçime yönelik olarak daha sonra açılması gündemde olan TRT Şeş hemen yayın hayatına başladı. Bunun yanı sıra seçmenin oyunu almaya yönelik birtakım girişimlerde bulunuldu. AKP, iktidar partisi olmanın avantajı ile hareket etti. Bu olanakların başında valilikleri seçim çalışmasında kullandı.
Başbakan’ın yüklendiği kentlerin başında Diyarbakır yer alıyordu. Diyarbakır’ı almak isteyen AKP, yine hüsrana uğradı. DTP seçimi farkla kazandı. DTP, oylarını yüzde 7 oranında artırdı. DTP’nin adayı Osman Baydemir, yüzde 65 gibi bir oran yakalayarak yeniden belediye başkanı seçildi. Baydemir, AKP adayının yaklaşık iki katı kadar oy aldı. AKP’nin yaptığı bütün çabalar nafile kaldı. DTP oyların 65.43’ünü alırken, AKP ise 31.57’sini aldı. Diyarbakır ilçe belediyelerinin çoğunu DTP aldı. Elinde bulundurduğu ilçeleri koruyan DTP, yeni ilçe ve belde başkanlıkları kazandı. 17 ilçenin 14’ünü DTP büyük farkla aldı. AKP, DSP ve CHP de birer ilçe belediyesi kazandılar.
TUNCELİ’DE BEYAZ EŞYA TERS TEPTİ
Beyaz eşya dağıtımıyla gündeme gelen Tunceli’de, DTP yine belediye başkanlığını kazandı.
Seçim sonuçlarının merakla beklendiği Tunceli’de, DTP seçimleri yeniden kazandı. Geçen dönem EMEP’le birlikte yönetilen belediye için yapılan ittifak görüşmelerinden bir sonuç alınmamıştı. Buna karşın EMEP, sermaye partilerine karşı halk mevzisinin kaybedilmemesi için Tunceli merkezde DTP adayı lehine seçimlere girmedi. DTP adayını destekledi. Devrimci Demokratik Güçbirliği Adayı olarak seçime giren Edibe Şahin, seçimi kazandı.
Ayrıca daha önce AKP’nin elinde bulunan Mazgirt Belediyesi’ni ve Darıkent beldesini EMEP aldı. Pertek ve Hozat’ta emek ve demokrasi güçlerinin desteklediği bağımsız adaylar Kenan Çetin ve Cevdet Konak, belediye başkanlığını tekrar kazandılar. Nazimiye’de ise bağımsız aday kazandı. Daha önce AKP’nin elinde olan Ovacık Belediyesi’ni CHP aldı. Pülümür’ü CHP alırken, Çemişgezek’i de AKP aldı.
DTP, elinde bulundurduğu Batman ve Şırnak’ı korudu. Elinde bulundurduğu Hakkari’de ise oy oranını yükseltti. MHP’nin elinde olan Iğdır’ı da DTP aldı.
Batman’da Belediye Başkanı Necdet Atalay oldu. Atalay, oyların yüzde 59’unu aldı. AKP ise yüzde 36 oranında oy aldı. Şırnak’ta DTP’den Belediye Başkanı Adayı olan Ramazan Uysal, oyların yüzde 53’ünü aldı. AKP ise yüzde 42’de kaldı. Iğdır’da DTP’nin adayı Mehmet Nuri Güneş, oyların yüzde 39’unu alarak belediye başkanı oldu. Başbakan Erdoğan’ın “Ya sev ya terk” konuşmasını yaptığı Hakkari’de ise AKP büyük bir hüsrana uğradı. DTP’li Fadıl Bedirhanoğlu, oyların yüzde 79’una yakın oy alırken, AKP ise oyların yüzde 16’ya yakınını alabildi.
DTP adayları, Batman, Hakkari ve Şırnak’ta koltuklarını korudular; Iğdır’ı MHP’den, Siirt ve Van’ı da AK Parti’den aldılar.
HAKKARİ BÜYÜK FARKLA
Batman’da on binlerce kişi, DTP seçim bürosu önünde bir araya gelerek kutlamalara başladı.
380 sandıkta DTP 56 bin 663 oy alırken, AKP 34 bin 325 oy aldı. DTP’nin merkezi seçim bürosu önüne on binlerce kişi akın etti. Seçim merkezi önünde açılan dev ekranda, Batman ve bölgenin seçim sonuçları canlı olarak verildi. Trafiğe kapanan Diyarbakır Caddesi’nde insan seli oluştu. Büyük bir coşkunun yaşandığı Batman’da, havai fişekler patlatıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ya sev ya terk et” açıklamasını yaptığı Hakkari’de, DTP seçimi büyük bir farkla kazandı. DTP’nin adayı Fadıl Bedirhanoğlu, yüzde 78.97 oranında oy aldı. AKP’nin adayı da oyların yüzde 15.93’ünü alabildi. Şanlıurfa’da “Ceketimi assam seçtiririm” diyen AKP’lilere bayrak açan Bağımsız Aday Eşref Fakıbaba, seçimi açık ara farkla kazandı. Fakıbaba’yı Saadet Partisi destekliyordu. Oyların yüzde 44’ünü Fakıbaba alırken, AKP ise yüzde 39 oranında oy aldı. (HABER MERKEZİ

AKP’DEN SİİRT VE VAN’I ALDI

Erdoğan’a başbakanlık yolunu açan Siirt Belediyesi AKP’den DTP’ye geçti. Siirt, eniştesini üzdü. DTP’li Selim Sadak, oyların yüzde 49’unu alarak başkan oldu. AKP ise oy oranını düşürdü. Yüzde 45 oranında oy aldı. Van’ın AKP tarafından alınması bekleniyordu. Özellikle son dönemlerde tarikat örgütlenmelerinin hedefinde olan Van, tercihini DTP’den yana kullandı. Siirt’te olduğu gibi AKP üzerinden yapılan siyasete tepkisini sandıkta gösterdi. DTP’nin Van Adayı Bekir Kaya seçimleri kazandı. Kaya, oyların yüzde 52’sini aldı. DTP burada da oy oranını artırdı. AKP ise düşüş yaşadı. Oyların yüzde 40’ını alabildi.
ÖNCEKİ HABER

Seçim zaferi kitlesel kutlandı

SONRAKİ HABER

İZMİR DEMİR ÇELİK İŞÇİLERİ 2

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...