31 Mart 2009 00:00

Sinter direnişi 100. gününde

Sendikalaştıkları için işten atılan Sinter işçilerinin fabrikaları önünde başlattıkları direniş, bugün 100’üncü gününde.

Paylaş

Sendikalaştıkları için işten atılan Sinter işçilerinin fabrikaları önünde başlattıkları direniş, bugün 100’üncü gününde. Başlattıkları mücadeleyi birçok zorluğa rağmen kararlılıkla sürdüren işçileri, bugün direnişte olan Meha işçileri ile Sabah-atv grevcileri ziyaret edecek. Haklı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten işçiler, direnişin başarıya ulaşması için sınıf kardeşlerinden destek bekliyorlar.
Ümraniye Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Sinter Metal’de 2008’in son günlerinde başlayan sendikalaşma mücadelesi, bugün 100’üncü gününde. Fabrikadaki kötü çalışma koşullarına karşı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan 400 Sinter Metal işçisi, toplu olarak işten atılmıştı. Bunun üzerine 2 gün boyunca fabrikayı terk etmeyen işçiler, daha sonra fabrika önünde direnişe başlamıştı.
ANKARA’YA GİTTİLER
Kara, yağmura, soğuğa ve ekonomik zorluklara rağmen fabrika önündeki direnişlerini sürdüren işçiler, çeşitli eylemlerle de kararlılıklarını gösterdiler. Ümraniye ve Kartal’da eylemler yapan işçiler, Ankara’ya giderek Çalışma Bakanlığı önünde de eylem yapmışlardı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik sendika yöneticileriyle yaptığı görüşmede, “Patron haksız işçiler haklı” diyerek sorunla ilgileneceğini söylese de, hükümet tarafından konuyla ilgili bir girişimde bulunulmadı. Ancak Çalışma Bakanlığı müfettişleri, hazırladıkları raporda, işçilerin sendikalı oldukları için işten atıldıklarını tespit ettiler.
500 GÜN OLSA DA SÜRECEK
Sinter direnişçilerinden Ercan Karaman, direnişlerinin ilk günkü kararlılıkla sürdüğünü dile getirdi. “100 değil 500 gün de olsa mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız” diyen Karaman, ağır işleyen hukuki sürece ve hükümete tepkili olduklarını ifade etti. İnsanca yaşamak için sendikalı olduklarını ve bunun için mücadele ettiklerini söyleyen Karaman, verdikleri mücadeleden gurur duyduklarını söyledi. 100 gün boyunca birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Karaman, bunların hiçbir zaman kendilerini yıldırmadığını ifade etti. Sadece kendileri için değil tüm işçiler için mücadele ettiklerini de vurgulayan Karaman, “Bu yüzden sendikaların, emek dostlarının desteğini bekliyoruz. Durup bekleyen değil mücadele eden sendikalar, sendikacılar istiyoruz” diye konuştu.
100. GÜN EĞLENCESİ
Bir başka direnişçi işçi Nevzat Kaya da sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti. “Kazanacağımıza inanarak direnişimizi sürdürüyoruz. Hem hukuki olarak hem de fabrika önünde yolumuza devam ediyoruz” diyen Kaya, “Biz kararlıyız, desteklerin devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.
100. gün nedeniyle fabrika önünde bir eğlence düzenleyeceklerini de belirten Kaya, tüm emek dostlarını eğlencelerine katılmaya çağırdı. Bu arada direnişte olan Meha işçileriyle grevde olan Sabah ve atv çalışanları, bugün Sinter işçilerini ziyaret edecekler. (İstanbul/EVRENSEL)

BAKAN SİNTER İŞÇİLERİNE HAKLISINIZ DEMİŞTİ AMA…

Haklı mücadelelerini hükümete de anlatmak isteyen Sinter Metal işçileri sendika yöneticileriyle birlikte Ankara’ya gitmişti. Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapan işçiler burada hükümetten, gerekenleri yapmasını istemişlerdi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, sendika yöneticileriyle yaptığı görüşmede, “Evet işçiler haklı, patron yasadışı davranıyor” demişti. Bakanlık müfettişleri de fabrikada yaptıkları incelemelerin ardından hazırladıkları raporda, patronun işçileri sendikalı olduğu için işten attığını açık bir şekilde belirtmiş ve 150 bin TL ceza kesmişlerdi. Her şey bu kadar açık olmasına rağmen işçiler açtıkları işe iade davasından henüz bir sonuç alamadılar. Yasalarda sendikalı işçileri işten atan patronların hapis cezası alması gerektiğini de açıkça yazıyor olmasına rağmen işçilerin suç duyurusu sonuçsuz kaldı. Bakanın sendikacılarla yaptığı görüşmede patronu suçlayan tutumu ise odanın dışına çıkmamış gözüküyor.

DİRENİŞİN BAŞARISI SINIFIN KAZANIMI OLACAK

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Sinter direnişinin kazanımla bitmesinin işçi sınıfının kazanımı olacağını dile getirdi.
Direnişin en başından bu yana hem kendilerinin hem de işçi arkadaşlarının uzun soluklu bir mücadeleye girdiğinden haberdar olduğunu anlatan Serdaroğlu, hem kamuoyuna hem de hükümet yetkililerine haklılıklarını gösterdiklerini ifade etti.
Açtıkları işe iade davasının devam ettiği, yakında yetki davasının da başlayacağı bilgisini veren Serdaroğlu, patronun iş kollarına yaptığı itirazın ise kabul edilmediğini söyledi.
“Bu mücadele gelecekte diğer direnişlere örnek olacak, o yüzden ben ve tüm arkadaşlarım üzerinde hassasiyetle duruyoruz” diyen Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, tüm emek dostlarını, sendikaları Sinter direnişini takip etmeye ve destek vermeye çağırdı.

Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Kazanılmış hakları koruyacağız

SONRAKİ HABER

Anılar ve fıkralarla seçim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa