29 Mart 2009 00:00

Hangi gerçek?

“Ben, fotoğrafçılıkla ilgili açıklama yapmaya çalışmıyorum. Dünyada olup bitenlerle ilgili açıklama yapmak için fotoğrafı kullanmaya çalışıyorum.”James Nachtwey (Amerikalı savaş fotoğrafçısı)

Paylaş

“Ben, fotoğrafçılıkla ilgili açıklama yapmaya çalışmıyorum. Dünyada olup bitenlerle ilgili açıklama yapmak için fotoğrafı kullanmaya çalışıyorum.”
James Nachtwey (Amerikalı savaş fotoğrafçısı)

Gerçek nedir? “Gözünle görmediğine inanma” derler.
Peki gözümüzle gördüklerimiz gerçek mi? Gerçek bize sunulan ya da gösterilen mi? Ya da algılamanın beyindeki yansıması mı?
Fotoğrafla bu gerçek nasıl yansıtılır?
Yine bir seçim günündeyiz. Bir düşünün, seçilmek için milyarlarca lira para harcıyorlar. Un, kömür, beyaz eşya, altın dağıtıyorlar. Neden? Bizleri bu kadar çok mu seviyorlar? Bunlara gerçek dersek, bizi bu dağıttıkları eşyalardan mahrum bırakanların ürettiklerimizden, emeğimizden, ücretlerimizden çalarak aldıklarını bu defa bizlerin iradesini sakatlamak için kullanmaya çalışmalarını hangi gerçekle açıklayabiliriz?
Seçildikleri takdirde alacakları maaşı yıllık olarak toplayın ve yaptıkları seçim harcamalarını düşünün. Alacakları maaşların yaptıkları harcamaların yanında devede kulak kaldığını göreceksiniz. Peki bu yalnızca adayların gücüyle mi açıklanır? Tabii ki değil. Tüm bunlar onların örgütleri olan partilerinin gücüyle ve emekçi düşmanı politikalarıyla açıklanır.
Bu tabloya bir de geniş açı objektifimizle bakalım.
Ne görüyoruz? Savaş ve bu savaşta bombalarla parçalanmış çocuklar, kadınlar, adamlar. Hemen ertesinde bu bomba atan eller o çocuklara oyuncak, çikolata vs. dağıtıyorlar. İşte dağıtılan bu eşyalar aynı amaçlıdır, aynı elin yaptığı dağıtımdır.
Nedeni o sözde insanileştirdikleri kapita-lizmin daha da gelişmesidir. Buradaki gerçek nedir? Bu gibi sorulara verdiğimiz cevaplar neden – sonuç bağlantısı kurulmadan ele alınamaz. Sanatçı verdiği cevapları sanatının olanaklarını kullanarak ortaya koyan kişidir. “Hangi gerçek?” sorusunu soran fotoğrafçılar ellerindeki sanat aracının olanaklarıyla verdikleri cevapları ortaya koymak için vizörden bakanlardır.
Gerçekmiş gibi gösterilenleri sorgulayan ve ardındaki hakikati ortaya koymak için çalışan fotoğrafçılar birleşelim!..
Aşık İhsani’nin unutulmaz dörtlükleriyle bir seçim gününü daha sonlandıralım.

Aç ölürüz, tok yaşarlar bu neden?
Yıkılsın bu hale hükümet eden.
Şura doğu, şura batı demeden
Güvercinler salacağız yakındır.
…
Çabalama bay düzenbaz
Taban uyanıyor taban!
Hele bir ayağa kalksın
Durduramaz onu baban.
Kadraj - Özcan Yaman
ÖNCEKİ HABER

SEÇİMİN SONUÇLARI AKP’Yİ SIKACAK

SONRAKİ HABER

Tiyatro Cef’in ilk oyunu, ilerisi için umut vermiyor: Letafet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa