31 Mart 2009 00:00

ON’ları unutmadılar

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam cezasını engellemek isterken, Kızıldere’de hayatını kaybeden THKO ve THKP-C’li 10 kişi, katledilişlerinin 37. yılında mezarları başında anıldı.

Paylaş

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam cezasını engellemek isterken, Kızıldere’de hayatını kaybeden THKO ve THKP-C’li 10 kişi, katledilişlerinin 37. yılında mezarları başında anıldı. Anmada “Onlar dayanışmanın en güzel örneğiydi” denildi.
THKO’lu Ömer Ayna ve Cihan Alptekin ile THKP-C’li Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Tokat’ın Niksar ilçesi Kızıldere köyünde, katledilişlerinin yıl dönümünde Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldılar.
Devrimci 78’liler Federasyonu ve 68’liler Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla onlarca kişi, Karşıyaka Mezarlığı 2 nolu kapı önünde toplandı. Deniz’lerin ve Mahir’lerin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar açarak yürüyen, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu katılımcılar, attıkları sloganlarla “onları” unutmayacaklarını haykırdılar.
BAŞINA SIKILAN KURŞUNLA KATLEDİLDİ
Mahir Çayan’ın mezarı başında yapılan saygı duruşunun ardından ortak açıklamayı okuyan Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Gizli Nato Ordusu yani kontrgerilla destekli “Balyoz Harekatı”yla; gözaltılar, işkenceler, baskılarla ülkenin büyük bir cezaevine dönüştürüldüğünü dile getirdi. Sümbüloğlu, “onları Kızıldere’ye götüren amacın, Deniz’lerin idamını engellemek için etkin bir eylem yapmak” olduğunu söyledi.
Onların Kızıldere’de teslim olmaktansa direnerek ölmeyi tercih ettiklerini belirten Sümbüloğlu, katliamdan sağ çıkan Saffet Alp’in, kontrgerilla timi tarafından başına sıkılan kurşunlarla infaz edildiğini anlattı. Kızıldere’nin hesabı sorulamadığı için benzeri olayların tekrar ettiğini belirten Sümbüloğlu, Kızıldere’deki örneğin, emek ve demokrasi güçlerinin, olabildiğince geniş ve güçlü bir dayanışma hattı oluşturması olduğunu söyledi.
Anma etkinliği, ‘Kızıldere katliamı ve Saffet Alp cinayetinin hesabının sorulacağı’ mesajıyla sona erdi.
Öte yandan, SDP ve Devrimci Liseliler üyeleri de Yüksel Caddesi’nde yaptıkları basın açıklamasıyla Kızıldere katliamını lanetlediler. Mahir Çayan posterlerinin taşındığı basın açıklamasında konuşan Yeşim Ergün, “Onlar karanlığı yırttı, biz aydınlığı getireceğiz” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İHA muhabirinin cesedi bulundu...

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...