31 Mart 2009 00:00

ÖLDÜRESİYE İŞKENCEYE SEYİRCİ KALINDI

Bursa’da gözaltında öldüresiye işkence gördüğü iddia edilen Ender Bulhaz Aktürk’ün durumuna ilişkin suç duyurusunda bulunulacak.

Paylaş

Bursa’da gözaltında öldüresiye işkence gördüğü iddia edilen Ender Bulhaz Aktürk’ün durumuna ilişkin suç duyurusunda bulunulacak. Açıklama yapan Avukat Özlem Gümüştaş, Aktürk’e yapılan işkenceler karşısında kayıtsız kalındığına dikkat çekti.
Bursa’nın Kestel ilçesinde “bir polisi öldürmek” suçlamasıyla tutuklanan Aktürk’ün, gözaltında kaldığı 2 gün boyunca işkence gördüğü Adli Tıp Kurumu raporlarıyla da belgelendi. 18 Mart’ta gözaltına alınarak Bursa Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülen Aktürk’ün durumuyla ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi.
‘AYAĞA KALKAMADI’
TİHV ve İHD yöneticilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Aktürk’ün avukatı Gümüştaş, müvekkilinin durumunu şöyle anlattı: “Bizim gözlemlerimize göre kaburgalarında kırıklar var. Elleri ve ayakları şiş. Kaburgası kırık olduğu için iki büklüm vaziyette duruyor. Adliyede ancak iki polis tarafından ayağa kaldırılabildi. Gözlerinin altı da şiş.”
‘İFADE VEREMEDİ’
Suç duyurusunda bulunacaklarını dile getiren Gümüştaş, Aktürk’ün kendisine ‘askı, falaka, buza yatırma ve tazyikli su’ gibi işkenceler uygulandığını söylediğini aktardı. Gümüştaş, Guantanamo Üssü’nde uygulanan “waterboard” adı verilen su işkencesinin görmezden gelindiğini söyledi. Aktürk’ün, gördüğü işkenceler sonucunda ifade veremeyecek duruma geldiği için susma hakkını kullandığını belirten Gümüştaş, “Dosyasını ifadeye girmeden 15 dakika önce görebildim. Benimle görüştürülmedi. Ağır işkence görmüştü, ifade verecek durumda da değildi. O nedenle susma hakkını kullandı” dedi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Kuvayı Milliyecilere Özel Kuvvetler Kartı

SONRAKİ HABER

İHA muhabirinin cesedi bulundu...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...