31 Mart 2009 00:00

Gökçek seçildi, AKP ağır yaralı

Seçim çalışmalarının “Saltanat yıkılacak” sloganı ile yürütüldüğü Ankara’daki seçimlerden, “Saltanat yıkılmadı ama sarsıldı” sonucu çıktı.

Paylaş

Seçim çalışmalarının “Saltanat yıkılacak” sloganı ile yürütüldüğü Ankara’daki seçimlerden, “Saltanat yıkılmadı ama sarsıldı” sonucu çıktı. Melih Gökçek seçimleri yeniden kazandı, ancak epey de yara alarak... Benzer bir yara alan AKP de, hem “istiyorum” dediği Çankaya’da büyük bir fark yedi, hem de elindeki merkez ilçelerden Yenimahalle, Etimesgut ve Gölbaşı’nı kaybetti.
Ankara’da seçim sonuçları sabah saatlerine kadar netleşmedi. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde yarış Gökçek ile Karayalçın arasında geçti. Son saatlere kadar Melih Gökçek’in ortalıkta gözükmediği Ankara’da, Karayalçın’dan gelen “İki puan farkla kazandık” açıklaması ise bir saat içinde tersine döndü ve yine Gökçek belediye başkanı seçildi.
22 Temmuz ve 2004 yerel seçimlerinde sandıkların açılmaya başlanmasıyla, davul-zurnalı, havai fişekli kutlamalar da başlatan AKP ve Gökçek’in hevesleri bu kez kursaklarında kaldı. Son ana kadar ne olacağının netleşmemesi yüzünden gergin anlar yaşayan ve “saltanatı yıkılmasa da sarsılan” Gökçek, gece geç saatlerde kameralar karşısına geçip “Kazandım” dedi.
Gökçek, bir önceki döneme göre büyük bir oy kaybı yaşayarak, yaklaşık yüzde 38.47 oranla beş yıl daha Ankara’nın başında olmaya onay almış oldu. AKP ve Melih Gökçek’in Belediye Meclisi’ndeki büyük sayısal üstünlüğü de ortadan kalktı.
KARAYALÇIN’IN AÇIKLAMASI
Diğer yandan, “İki puan farkla seçimleri aldım” diyerek erken sevinen Karayalçın ise bir kez daha hüsrana uğradı. Bir önceki adaylığında aldığı oy oranını da yakalayamayan Karayalçın’ın “belediye başkanlık macerasının bittiği” değerlendirmeleri yapılırken, CHP’den oyların MHP Adayı Mansur Yavaş’a gittiği tartışmaları da beraberinde geldi. CHP’de “Nasılsa Karayalçın alamaz, Gökçek gitsin de kim gelirse gelsin” diye Mansur Yavaş’a oy kayışı olduğu tartışmaları da başladı.
Ankara’da üç kişi arasında geçen başkanlık yarışında, Gökçek yaklaşık yüzde 38.47 ile birinci gelirken, Karayalçın yüzde 31.5, Mansur Yavaş ise yüzde 26.9 oy aldı.
AKP’nin Ankara’daki başka bir kaybı da Yenimahalle ilçesi oldu. 2004’te yüzde 50’ye yakın bir oranla belediyeyi alan AKP, bu kez başkanlığı yüzde 40.81 oy oranı ile CHP’li Fethi Yaşar’a kaptırdı. Yenimahalle’de MHP de oylarını yüzde 20’lere çıkardı. Merkez ilçelerden Gölbaşı’nda seçimi yüzde 43’lük oy oranıyla MHP kazandı. AKP’nin kaybettiği bir diğer ilçe de Etimesgut oldu. MHP, burun farkıyla belediyeyi AKP’den aldı.
AKP Altındağ Belediyesi’ni korurken, bu ilçede alınan oylar Gökçek’i seçim yenilgisinden kurtardı.
ÇANKAYA’DA AKP HEZİMETİ
Başbakan Erdoğan’ın, “istiyorum” dediği ilçe Çankaya’dan da hüsranla dönen AKP, hem CHP’den fark yedi, hem de eski oy oranını da koruyamadı. CHP’nin adayı Bülent Tanık’ın Ankara’da geniş bir çevreden de destek almasıyla, CHP’nin oy oranı yüzde 51’den yüzde 58’e taşındı. AKP ise bir önceki dönem yüzde 36.6 olan oy oranını, ANAP’lı Bülent Akarcalı ile koruyamayarak, yüzde 21.9’a düşürdü. Geçen dönem adı bile geçmeyen MHP’nin de Çankaya’da yüzde 15.9 oranında oy alması dikkat çekti.
Mamak ilçesinde ise son ana kadar CHP ile AKP’nin adayı arasında başa baş giden sonuçlar, son saatlerde değişti. AKP, yüzde 40 oy oranı ile Mamak’ı zor da olsa korurken, CHP’nin adayı yüzde 37.4 oranında oy aldı. AKP’nin Mamak’a göndermeyip Elmadağ’a sürdüğü Gazi Şahin ise Elmadağ’ı yaklaşık 1500 oy farkı ile CHP’nin elinden alıp, AKP’ye kazandırdı.
AKP, kalesi Sincan’da seçimi kazanmasına rağmen büyük oy kaybı yaşadı; MHP’nin oy oranı, yüzde 12’den yüzde 35’e çıktı.
KEÇİÖREN’DE ALTINOK FAKTÖRÜ
Başbakan’ın da ikamet ettiği Keçiören’de AKP, bu kez seçime Turgut Altınok’suz girdi. AKP başkanlığı korurken, bir önceki dönem yüzde 57’lerdeki oy oranı yüzde 42’ye geriledi. MHP ise oylarını neredeyse 2.5 kat artırarak yüzde 32 oyla ikinci parti oldu.
Küskün Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un memleketi Bala’da yine MHP kazandı. Geçen yerel seçimde AKP-MHP ve DP’nin adayları başa baş bir mücadele yürütmüş, yarışın galibi MHP olmuştu. AKP, Bala’da oylarını artırmasına rağmen, yüzde 47 oy alan MHP belediye başkanlığını kazandı. AKP, Kalecik’i de CHP’ye kaptırdı. Ayaş’ta belediye başkanlığına, yüzde 50’ye yakın oy oranıyla mevcut CHP’li başkan seçildi.
AKP-MHP ÇEKİŞMESİ
AKP, Akyurt Belediyesi’ni korudu, ancak bir önceki dönem yüzde 70’lerdeki oy oranı yüzde 59’lara geriledi. MHP ise oy oranını yüzde 3’ten yüzde 30’a çıkardı. MHP oylarını düşürse de Beypazarı’nı, AKP de Çamlıdere’yi korudu. Çamlıdre’de MHP ve CHP’nin oyları arttı. AKP kurmaylarının uğrak mekanı olan Kızılcahamam’da AKP bu kez büyük farkla belediye başkanlığını MHP’ye kaptırdı. AKP ile MHP arasında kıran kırana yarışın olduğu Nallıhan’da, yine MHP kazandı. AKP; Haymana, Çubuk, Kazan, Polatlı, Pursaklar ve Şereflikoçhisar’da durumunu korudu.
İL GENEL MECLİSİ
AKP yüzde 38.7, CHP yüzde 28.89, MHP yüzde 25.03, BBP yüzde 2.37, SP yüzde 1.77, DTP yüzde 0.46, ÖDP yüzde 0.1, EMEP yüzde 0.06.
(Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer - Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Mahalleye kadın eli değecek

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...