31 Mart 2009 00:00

AKP İzmir’de silindi

29 MART yerel seçimlerinin İzmir’de en belirgin sonucu, AKP’nin hiçbir belediye başkanlığını kazanamaması oldu.

Paylaş

29 MART yerel seçimlerinin İzmir’de en belirgin sonucu, AKP’nin hiçbir belediye başkanlığını kazanamaması oldu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda CHP’li Aziz Kocaoğlu yüzde 53.8 oyla yeniden başkan seçilirken, AKP’nin ikinci kere aday gösterdiği Taha Aksoy’un oyları yüzde 31.9’da kaldı. İl Genel Meclisi üyeliklerinde de CHP yüzde 48.2 oy alırken, AKP yüzde 29.9’da aldı.
İzmir’in ilçelerinde de AKP’de büyük gerileme görüldü. Metropol ilçelerden Buca ve Gaziemir’i elinde tutan AKP, buraları da CHP’ye teslim etti. AKP’nin elinde bulunan çevre ilçelerden Aliağa, Bergama, Kemalpaşa, Bayındır ve Tire’de de yönetim el değiştirdi. Tire dışındaki ilçeleri CHP alırken, Tire’yi adaydan kaynaklanan etkenlerle DP aldı.
AKP’nin İzmir Büyükşehir’de kazanması zaten beklenmiyordu ama tartışmalı bir biçimde ilçe yapılan Bayraklı ve Karabağlar’da şans tanınıyordu. Ancak AKP, buralarda da umduğunu bulamadı. Dikili’de Osman Özgüven’in yüzde 40’lık bir oy oranıyla yeniden seçilmesi dikkat çekti. İzmir’in Tire dışındaki bütün ilçelerini CHP kazanmış oldu.
BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ’IN ADAYLARI
Birlikte Başaracağız Platformu’nun Bağımsız Büyükşehir Adayı Arif Ali Cangı’nın da içinde bulunduğu dört bağımsızın toplam oyu kesin olmayan sonuçlara göre 30 bin oldu.
EMEP, DTP, ÖDP, SDP ile çok sayıda oluşumun içinde bulunduğu Birlikte Başaracağız Platformu adayları, ilçelerde en yüksek oy oranlarını EMEP çatısı altında girilen Narlıdere ve DTP çatısı altında girilen Konak’ta yakaladılar. Platformun EMEP’ten Narlıdere Başkan Adayı Ertuğrul Barka, 1561 oy alarak yüzde 4.52’lik bir oran yakaladı ve EMEP, Narlıdere’de üçüncü parti oldu.
Konak’ta da DTP’li Aday Avukat Mizgin Irgat, 15 bin oy alarak yüzde 6’lık bir oranla üçüncü oldu.
Çiğli’de yine Birlikte Başaracağız Platformu’nun EMEP Belediye Başkan Adayı Avukat Hasan Hüseyin Evin, 1562 oy alarak yüzde 1.45 oranında kaldı.
Birlikte Başaracağız Platformu’nun EMEP Bornova Başkan Adayı M. Kamil Bal da 3 bin 262 oyla yüzde 1.35 oranında oy almış oldu. DTP çatısından girilen ilçelerde; Menemen’de yüzde 11, Gaziemir’de yüzde 4.62, Buca’da yüzde 3.18 oranında oy çıktı. ÖDP çatısından girilen Karşıyaka’da ise Ayşegül Altınbaş 1544 oy aldı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Haritasız sergi

SONRAKİ HABER

APS’ci vali gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...