01 Nisan 2009 00:00

Hemingway’in Küba’da bıraktıkları

NOBEL ödüllü ABD’li Yazar Ernest Hemingway’in, 1939 yılından itibaren 21 yılını geçirdiği Küba’daki evi müzeye çevrilerek korumaya alındı.

Paylaş

NOBEL ödüllü ABD’li Yazar Ernest Hemingway’in, 1939 yılından itibaren 21 yılını geçirdiği Küba’daki evi müzeye çevrilerek korumaya alındı. Küba Hükümeti evin bodrumunda bulunan binlerce el yazmasının kurtarılması için gerekli maddi olanakları karşılayamadığı için ABD’nin onlarca yıldır devam eden ticaret ambargosuna rağmen, iki ülke yazarın özel evraklarının kurtarılması konusunda işbirliği yaptı. Küba Kültürel Mirası Koruma Konseyi, 2002 yılında New York merkezli Sosyal Bilim Araştırma Konseyi ile ortak çalışılacağına dair bir anlaşma imzaladı. ABD hükümetinin masrafları üstlendiği çalışmalar kısa süre önce ilk meyvelerini verdi. Sona eren ilk bölüm çalışmaları ile Hemingway’in 3197 sayfalık belgeleri, yenilenip düzeltilerek dijital arşivlere kaydedildi.Kaydedilen belgeler arasında yazarın daha önce yazdığı ve yayımlanmamış bir eser keşfedilmedi ancak yazarın ‘Çanlar Kimin İçin Çalıyor’ romanına yazdığı alternatif bir son bulundu.
Belgeler arasında ayrıca ‘İhtiyar Adam ve Deniz’in Hollywood için 1958 yılında yazılmış senaryosunun son taslağı da yer alıyor. İlgi çekenlerden biri de genç İtalyan Kontes Adriana Ivancich’ten gelen mektuplar... Kontes, Hemingway’e mektuplarında “Benim çılgın, iyi, tatlı, ihtiyar aslanım” diye sesleniyor. İkili Avrupa’da tanışmış, daha sonra da Adriana yazarı Küba’da ziyaret etmişti. Genç kadın Hemingway’in 1950 tarihli ‘Irmaktan Öteye ve Ağaçların İçine’ adlı romanına ilham kaynağı olmuştu. Hemingway’in evinde pek çok özel fotoğraf da bulundu. Bunlar arasında yazarın Gary Cooper ve Spencer Tracy’le birlikte yemek yerken çekilmiş olanları da var. ABD ile Küba’nın ortak kurtarma projesinin ilk bölümü tamamlanmış olsa da hala kurtarılmayı bekleyen bin kadar doküman var. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Lennon’un barış yatağı Frankfurt’ta

SONRAKİ HABER

Watchmen artık kitap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa