01 Nisan 2009 00:00

göçük mehmet

Seçim faslı geldi geçti.

Paylaş

Seçim faslı geldi geçti. Hükümeti teşkil edenlerle, onlara hükümeti teşkil ettirme riyakarlığında gırım gırım gırılanlar; bu fasıl süresince, halkı düşünerekten bir nebze bir şeyler geveleyip durdular ama iş gene fiiliyata kaldı işte! Bakalım neler yapacaklar?
Ben şahsım olarak, yapılacakların pek hayra alamet şeyler olmayacağına kanaatkarım. “Niçün?” derseniz, “İMEFE şartını şurtunu yukarıdan aşağıya inmiş, dosya elinde kapıda bekliyor da ondan” ve “Vatandaşın sırtına binecek haddinden fazla mesele hükümet yetkililerinin iki dudağının arasında” diye sualinize cevap eylerim.
Bu dosyada mısra bulan veya iki dudak arasındaki mevzuların, başta; işçi, köylü, memur, emekli, küçük esnaf olmak üzere silme gariban kesimi inim inim inletecek mevzular olduğu gün gibi aşikardır.
Haftasına kalmadan fiiliyata geçecek bu şartlı-şurtlu mevzulara karşı; seçim faslında vaat edilenlerin tekrar hatıratlarda canlanmaması için hasıl olan bir duruma parmak basmakta fayda görüyorum. O da: Bu seçimde, oy kullanan vatandaşın parmağına boya sürülmemesidir. Bu dikkate şayan bir durumdur. “Niçün?” derseniz:
Bilinen bir durumdur ki, evveli seçimlerde oy kullanan her kişinin işaret parmağı halis Hint mürekkebi ile boyanır ve bu boya bir hafta ile bir ay süre zarfında “kara leke” olarakdan kişiye seçimi hatırlatırdı. Ta ki, parmaktan silinip gidinceye kadar... Hükümetler de, vatandaşı inim inim inletecek kararları uzun vadeye yayıp, işi kıvamında yürütmeye gayret ederlerdi. Şimdi öyle olmayacak! “Şak!” diye, her şey en kısa zamanda devreye girecek. Vatandaş, parmağındaki boyayı görüp “zaman ve olay” mevhumunu tahayyül edemediğinden “ne olup gittiğinin” farkına varamıyacak.
Mesela bir işçi arkadaş, cıvata sıkarken işaret parmağındaki boyayı göremediğinden “tüh be, ne diye kendi gücümüzü oluşturamadık sanki!” diye hayıflanma durumu yaşayamadan, belki de işsizler ordusuna katılacak!
Elinde kalem, masa başı görevlisi biri, parmağındaki boyayı göremediğinden “Heyhat! Ne oluyor böyle?” demeye fırsat kalmadan, sersem sepelek bir muhtevaya düşecek!
Alışveriş yaparken para veren öyle...
Göbeğini kaşıyan, burnunu kulağını karıştıran... Gene öyle!
En önemlisi de; sokakları, meydanları doldurup zafer işareti yapanların, işaret parmaklarında halis Hint mürekkebi olmadan, hükümetin inim inim inletecek yeni kararlarının farkına varma gayretkeşliği olacak!
Hafızayı beşer unutur gider.
Keşke, bu seçimde de parmağımız boyansaydı, hatta 10 parmağımız! Zaman ve olayı hatırlamak bağbından böyle söylüyorum. Hafızası zayıflar, kendi de boyayabilir. “Şunun şurası 29 Martta ne denilmişti, neler oluyor?” diye, şaşagalmamak için, yani!
Fahri Bozbaş
ÖNCEKİ HABER

ondan di mi?

SONRAKİ HABER

Süreyya Ayhan’ın tahkim davası 2 Nisan’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...