01 Nisan 2009 00:00

Dünyadan 17 belgesel, festivalde

POLİTİKADAN ekonomiye, sinemadan insan haklarına, müzikten spora 17 belgesel, 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde ...

Paylaş

POLİTİKADAN ekonomiye, sinemadan insan haklarına, müzikten spora 17 belgesel, 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “NTV Belgesel Kuşağı”nda sinemaseverlerle buluşacak. Kuşağın başlama tarihi 6 Nisan.
28. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 4 – 19 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde artık gelenekselleşen “NTV Belgesel Kuşağı”, bu yıl 6-12 Nisan tarihleri arasında Beyoğlu Sineması’nda sinemaseverler ile buluşacak.
NTV Belgesel Kuşağı’nda bu yıl politikadan ekonomiye, sinemadan insan haklarına, müzikten spora birbirinden ilginç konulara değinen 17 belgesel yer alıyor.
Usta yönetmen Peter Greenaway, son filmi “Rembrandt: İtham Ediyorum” ile geçtiğimiz yıl Uluslararası İstanbul Film Festivalinde de gösterilen cinayet filmi “Gece Bekçisi”nde incelediği Rembrandt tablosuna, bu sefer bir belgesel çalışmasıyla geri dönüyor. Büyük yönetmen Peter Greenaway 12 yıl sonra İstanbul Film Festivali’ne tekrar konuk olacak.
Dünyanın en iyi belgeselcilerinden Heddy Honigmann, son çalışması “Unutmak” ile kamerasını Peru’nun başkenti ve kendi doğum yeri olan “Unutulmuş bir şehir” olarak tanımladığı Lima’ya çeviriyor. Güçlülerin talan ettiği bir ülkede yoksulluğun zinciri kırma çabasını anlatan bir film. Heddy Honigmann festivalin konuğu olarak İstanbul’a da gelecek.
Oscar’a aday gösterilen belgeselci Brett Morgen, “Chicago 10” ile 1968’de Demokrat Parti kongresi sonrasında gerçekleşen protestoları ve açılan Chicago 8 davasını arşiv görüntüleri, canlandırmalar ve animasyonlarla perdeye taşıyor. James Toback’ın 2008 Cannes Film Festivalinde ödül alan, Mike Tyson’ın yaşam öyküsünü anlattığı “Tyson” ve Amerikalı yönetmen Elizabeth Chai Vasarhelyi’nin önde gelen Afrikalı müzisyenlerden, insan hakları savunucusu Youssou N’Dour’un hayatını anlattığı belgeseli “Youssou Ndour: Sevgiyle Geldim” bölümün merakla beklenen belgesellerinden.
“Su Belası”, aldığı video kamerasıyla Katrina Kasırgası’nın ortasında kalan bir kadının yaşadıklarını anlatıyor. Katrina Kasırgası, kurbanlarının gözünden, şahsen anlatılıyor. Bunlar ve pek çok belgesel, İstanbul Film Festivali’nde izlenebilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

NATO protestoları başladı

SONRAKİ HABER

Türkülerle gönül telini titretmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...