01 Nisan 2009 00:00

NATO protestoları başladı

Almanya’nın Baden-Baden ve Kehl kentleri ile Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenecek NATO’nun 60. kuruluş etkinliklerine karşı ilk eylemler başladı.

Paylaş

Almanya’nın Baden-Baden ve Kehl kentleri ile Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenecek NATO’nun 60. kuruluş etkinliklerine karşı ilk eylemler başladı.
Strasbourg yakınlarında bulunan Almanya’nın Freiburg kentinde yapılan ilk gösteriye binlerce kişi katıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylem sırasında herhangi bir olay çıkmazken, bir kişi, polisin üzerine odun parçası attığı gerekçesiyle gözaltına alındı.
Freiburg merkezinde yapılan yürüyüş, polis tarafından sık sık durduruldu. Daha önce izin için başvurusu yapılmayan gösteriye, aniden karar verildiği halde binlerce kişinin katılması, NATO’ya karşı tepkilerin bölgede yüksek olduğunu gösteriyor. Yürüyüş sırasında kent merkezindeki ulaşım durma noktasına geldi.
KAMP KURULDU
Bu arada NATO’ya karşı Strasbourg yakınlarında uluslararası bir kamp kuruldu. Binlerce insanın toplanması beklenen kampta, NATO’ya karşı alternatif bir zirve düzenlenecek. Alternatif zirveye, dünyanın çeşitli ülkelerinden tanınmış çok sayıda savaş ve militarizm karşıtı konuşmacı olarak katılacak. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve kentlerinden gelecek protestocuların konaklayacağı kampta, 8 bine yakın insan barınabilecek.
Cuma günü öğleden sonra ise Baden-Baden’de başlayacak resmi kutlamalara paralel olarak protesto gösterileri yapılacak. Uluslararası büyük gösteri de 4 Nisan Cumartesi günü Strasbourg’da gerçekleştirilecek. Bu gösteriye, başta Almanya ve Fransa olmak üzere pek çok ülkeden on binlerce insanın katılması bekleniyor. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nden protesto gösterisi için bir tren kaldırılacak.
OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLECEK
Son yıllarda Avrupa’da silahlanmaya ve militarizme karşı en büyük protestolar olması beklenen NATO Zirvesi’ne karşı eylemlerin etkisini azaltmak için güvenlik güçleri günlerdir hazırlık yapıyor. NATO karşıtı gösterilere 15 ila 25 bin arasında göstericinin katılacağını tahmin eden güvenlik güçleri, bölgede adeta kuş uçurtmamaya çalışacak. Zirve boyunca sadece Almanya tarafından 15 bin polis görev yapacak. Bir o kadarı da Fransa tarafında “önlem” alacak. Ayrıca, sınırlarda yoğun kontroller yapılacak.
Hava güvenliği içinse AWACS savaş uçakları ve helikopterler görevlendirildi.
ULAŞIM DURACAK
Zirve boyunca Strasbourg ve çevresinde ulaşım adeta durma noktasına gelecek.
Birçok otoban, delegasyonların taşınması adı altında halka kapatılacak. Aynı günlerde, Strasbourg üzerinden yapılan Münih-Paris, Stuttgart-Paris tren seferleri de Saarbrücken üzerinden gerçekleştirilecek. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan Konferansı başladı

SONRAKİ HABER

Dünyadan 17 belgesel, festivalde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa