01 Nisan 2009 00:00

ABD işgale 700 milyar dolar harcadı

ABD’nin Irak ve Afganistan işgalleri dahil, 2001’den bu yana “terörle mücadele” gerekçesiyle yaptığı harcama 685.7 milyar dolara ulaştı.

Paylaş

ABD’nin Irak ve Afganistan işgalleri dahil, 2001’den bu yana “terörle mücadele” gerekçesiyle yaptığı harcama 685.7 milyar dolara ulaştı. ABD’deki “Sayıştay” benzeri bir kuruluş olan ve yönetimin icraatını denetleyen Kamu Hesap Verilebilirlik Kurumu (GAO), tarafından Kongre’ye gönderilen bilanço raporunda, Irak işgali için 533.5 milyar dolar, Cibuti, Etopya, Eritre ve Somali’nin yer aldığı Afrika bölgesi ile Afganistan ve Filipinler’deki operasyonlar için toplam 124.1 milyar dolar, genel ülke savunma harcamaları içinde 28.1 milyar dolar harcandığı ifade edildi.
GAO raporunda, şimdiye kadar harcanan bu miktarın, 11 Eylül saldırılarından sonra Kongre tarafından onaylanan 808 milyar dolarlık “terörle küresel mücadele” bütçesinin yaklaşık yüzde 85’ini oluşturduğu kaydedildi.
Raporda, “terörle mücadele” sırasında Irak ve Afganistan gibi ülkelerin uğradığı mali zararlar ile Irak’ta faaliyete başlayan ABD firmalarının kazançları ise yer almadı.
OBAMA ‘TERÖRLE MÜCADELE’ DEMEYECEK
ABD’de Barack Obama yönetimi, “terörle mücadele” lafını kullanmayacak. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan konferansı için Lahey’e giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yönetimimiz bu ifadeyi kullanmayı bıraktı” dedi. “Bu cümleyi kimsenin kullandığını duymadım” diyen Hillary Clinton, sözün kullanılmaması konusunda kimseye talimat verilmediğini, ama kimsenin de kullanmadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Akdeniz’de mülteci dramı

SONRAKİ HABER

Afganistan Konferansı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...