01 Nisan 2009 00:00

BASIN TURU

Komşularımıza çılgınca silahlarımız olduğunu göstermeye çalıştığımız İkinci Lübnan Savaşı bittikten sonra İsrail’de bir şey değişti.

Paylaş

Komşularımıza çılgınca silahlarımız olduğunu göstermeye çalıştığımız İkinci Lübnan Savaşı bittikten sonra İsrail’de bir şey değişti. Geçen zamanda sadece kızgın olduğumuzu değil, uzun kollarımız olduğunu da gösterdik.
Uluslararası medya, olayı İsrail’le ilişkilendirse de İsrail, bölgedeki operasyonların resmi sorumluluğunu üstlenmedi. Bu, 2007 Eylülü’nde Suriye’de füze üretim yerinin ‘büyük bir kazayla’ bombalanmasıyla aynıydı. Aynı şey nükleer projede çalışan ve İran ve Hizbullah’la yüz yüze görüşen Imad Mugniye’nin gizemli bir suikastla öldürüldüğü zaman da oldu.
1990’ların başından bu yana İsrail yetkilileri Sudan’daki radikal İslami unsurları ve ülkedeki terör eğitim kamplarını kontrol altında tutmak için izlemelerde bulundu. Son yıllarda Sudan, İran istihbarat teşkilatının ve Devrim Muhafızlarından askerlerin kaçakçılık rotasının favorisi haline geldi. Devrim muhafızları, Sudan’dan Mısır’a geçiyor, Philadelphi Yolu’ndaki yeraltı tünellerinden ve Sina Çölü’nden Gazze’ye ulaşıyor.
Yangına körükle gitmek gibi Tahran yönetimi, çatışmanın ateşini körüklemeye yelteniyor. Bu davranış, Tahran’dan destek almaya karşı çıkan Şeyh Yasin’in suikasta uğramasından sonra İran’ın yakından korumasına giren Hamas hareketi için kritik hale geldi. Özellikle Hamas askerlerinin cephaneliklerine büyük zarar veren Dökme Kurşun operasyonunun başlangıç sürecinde bunun gerçek olduğu görüldü.
Örneğin, İsrail Hava Kuvvetlerinin roketlerle birlikte roketlerin bulunduğu yeri de önemli ölçüde vurması, Hamas liderlerini şaşırttı. Roketlerin fitilli olduğu ve uzaktan kontrol edilebildiği varsayılıyordu. Hava kuvvetleri hassas istihbarat yardımıyla bu yerleri vurdu ve Hamas, İran’a kaynağın yenilenmesini isteyen haberler gönderdi.
Hizbullah’ın lideri Musavi’nin ölümünden sonra Arjantin’de iki saldırıyla oluşan terör dengesi, İsrail’in operasyonlarda, İran ve Suriye’ye karşı değil sadece Hizbullah’ın kendisine odaklanmasını sağladı.
Sudan’daki İran silahları ve Suriyeli hedeflere karşı İsrail’e atfedilen son operasyon, bu terör dengesinin daha fazla var olamayacağı söyleminden daha fazla şey ifade ediyor.
Ronen Bergman, 26 Mart 2009
ÖNCEKİ HABER

Büyüme rüyası sona erdi

SONRAKİ HABER

G20’DE İKİNCİ ÇATLAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...