01 Nisan 2009 00:00

AĞRI’DA DTP’NİN SEÇİME İTİRAZI KABUL EDİLDİ

Ağrı’da çoğunluğu DTP’ye ait olduğu belirtilen 3 bin oyun iptal edilmesi tepkilere neden oldu.

Paylaş

Ağrı’da çoğunluğu DTP’ye ait olduğu belirtilen 3 bin oyun iptal edilmesi tepkilere neden oldu. DTP’nin oy sayım işleminin tekrar yapılması yönünde yaptığı itiraz İl Seçim Kurulu’nca görüşülmek üzere kabul edildi. İtirazı kabul edilen DTP, Ağrı’da seçimin tekrarlanması istedi.
Sabah saatlerinden itibaren protesto gösterilerinin yapıldığı Ağrı’da itirazın kabul edilmesi üzerine eylem sona erdi. Binlerce kişi tarafından yapılan eyleme, DTP Milletvekilleri de katıldı. Daha önce yaptığı başvurudan bir sonuç alamayan DTP dün yine İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. DTP Belediye Başkan Adayı Murat Öztürk yapılan başvurunun ardından açıklama yaptı. İtirazların görüşülmek üzere kabul edildiğini belirten Öztürk, “İl Seçim Kurulu, toplanarak kararı değerlendirecek. Bunun yanında vali ile görüştük. Vali de bize oyların tekrar sayılacağı sözünü verdi. Bunun için biz şimdi dağılıyoruz. Ama yarın 20 bin kişiyle birlikte tekrar burada olacağız” dedi. Ağrı’da AKP dışında seçimlere hile karıştığına dair bütün partilerin itiraz ettiğini hatırlatan Öztürk, seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmanın ardından kitle dağıldı.
MİLLETVEKİLLERİ TEPKİLİ
Sabah saatlerinde ve önceki gün kentte yaşanan gerginlik üzerine DTP Milletvekilleri ve yöneticileri de Ağrı’ya gitti. DTP seçim bürosu önünde toplanan binlerce kişi yaşanan duruma tepki gösterdi. Esnafın bir bölümü de kepenk kapattı. DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, seçimlere hile karıştığına yönelik tepkilerini dile getirmesi kadar doğal bir hak olmadığını belirtti. Önceki gün yapılan protesto yürüyüşüne polis saldırısını da kınayan Üçer, seçimin iptalini istedi.
DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Ağrı’da Kürt halkının iradesine sahip çıktığını söyledi. Bayındır, “Hayali Kürdistan burada meftundur” yazısı Ağrı Dağı’na yazılmıştı. O yazıyı yazanlar bu gün gelip burada bu halkı görsün. Ağrı halkı her zaman iradesine sahip çıkmıştır. İtiraz hakkımızı kullandık” dedi.
SONUÇLARA İTİRAZLAR
Erzurum’un Tekman ilçesinde yüzlerce kişi seçim sonuçlarını protesto etmek için yürüyüş yaptı. DTP’nin az oyla seçimleri kaybettiği seçimde, yine DTP’ye ait birçok oyun iptal edildiği iddia edildi. DTP’nin oy sayımının tekrar yapılması için yaptığı başvuru reddedildi. Yapılan ikinci itirazın ardında DTP Tekman İlçe binası önünde bir araya gelen binlerce kişi, İlçe Seçim Kurulu’na doğru yürüyüşe geçti.
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde Saadet Partisi’ni 200 oyla takip eden DTP’nin 600 oyu geçersiz sayıldı. DTP, oyların tekrardan sayılması için YSK’ya itirazda bulundu.
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde DTP Belediye Başkan Adayı Halis Yurtsever, Erzin ve Dörtyol’da barajı aşmalarına rağmen belediye meclis üyesi çıkarmalarına izin verilmediğini söyledi. Yurtsever, yaşanan duruma ilişkin itiraz edeceklerini belirtti.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Rojda, ölümle tehdit edildi

SONRAKİ HABER

Leyla Zana, mahkemede savunma yapmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...