01 Nisan 2009 00:00

Birbirimize güveneceğiz!

Merhaba Evrensel Okurları

Paylaş

Merhaba Evrensel Okurları
Ben uzun süredir Mercedes fabrikasında çalışıyorum. Burası, kendi içinde ayrıcalıkları olan bir yer. Her yerde olduğu gibi, bizde de kriz birçok yönüyle tartışılıyor. Fakat kriz henüz bizim çalıştığımız fabrikayı doğrudan etkilemediği için, çalışanlar ve bizler daha rahat durumdayız. Öncelikle bizim fabrikanın işçileri kendilerini biraz da olsa ayrıcalıklı görüyorlar. Fabrikada sendika olması, bazı sosyal hakların halen devam etmesi, ikramiyeler, verilen erzak fileleri ve her şeyden önemlisi düzenli verilen ücretler, işçileri ister, istemez diğer yerlerle ayrıcalıklı kılıyor.
Örneğin tekstil fabrikalarındaki çalışma koşulları, küçük atölyeler, taşeron şirketler gibi yerleri düşündüğümüzde, burada herkes haline şükrediyor. Bundan bir yıl öncesi işveren tazminatlı çıkışları serbest bıraksaydı, fabrikadaki işçilerin büyük bölümü gidebilirdi. Fakat şu anda kimse fabrikadan çıkmak istemiyor. Çünkü yaşanan gelişmeler ve kriz burayı ayrıcalıklı hale getirdi.
İşveren çıkışları serbest bırakmasına rağmen, sadece emekliliği gelenler ve başka yerlerde daha iyi koşullarda iş bulanlar çıkışlarını alıp gittiler. İşçiler halen çalıştığımız fabrikamızın birçok iş yerine göre daha cazip ve koşulları iyi olduğu düşüncesinde birleşiyorlar. Çünkü dışarıdaki işsizliği ve çaresizliği çok iyi görüyorlar. Bu nedenle kendilerini ayrıcalıklı görüyorlar.
Fabrikada sendikamıza karşı güvensiz ve sendikanın mücadele etmediğini düşünüyorlar, fakat kendilerini mücadelenin unsuru olarak da görmüyorlar. Seçim sürecinde kısmi tartışmalar var. Fakat AKP’nin halen işçiler için önemli olduğunu söyleyebilirim. Çünkü karşısında başkasını bir güç olarak görmüyorlar. CHP için ise, kör dövüşçüsü gibi davranıyor ve güven vermiyor kanaati büyük.
Bir işçi arkadaşımın fabrikadaki güvensizliği anlatırken, çarpıcı bir söz söyledi. Fabrikadaki güvensizlik meselesini, şöyle tarif ediyor. İnsanların o kadar güvensizlik içindeki, sağ göz, sol göze güvenmiyor. Gözün birisi kapansa, diğeri onu nereye götürecek bilinmiyor.
Tabi ki sorunları aşacağız ve birbirimize güveneceğiz, bunun başka yolu yok, fakat bunun nasıl olacağı konusunda kafalar karışık. Kendilerinin çok çalıştıklarını, bu çalışmaya karşı yeterli bir gelirlerinin olmadığını, fakat piyasa koşulların göre değerlendirdiklerinde durumun değiştiğini söyleyebilirim. Bizlerin burada daha ileri düzeyde birlik sağlamak ve mücadele etmek durumunda olduğumuzu biliyorum.
Mercedes işçisi (İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

Üniversiteler öğrencilerle özgürleşecek

SONRAKİ HABER

Diyarbakır seçimlerinin anlamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...