02 Nisan 2009 00:00

GM için iflas çanları çalmaya başladı

General Motors Haziran’a kadar iflas başvurusunda bulunma ihtimalinin arttığını açıkladı. Chrysler ise Fiat ile görüşmeler yürütüyor.

Paylaş

General Motors Haziran’a kadar iflas başvurusunda bulunma ihtimalinin arttığını açıkladı. Chrysler ise Fiat ile görüşmeler yürütüyor.
General Motors, haziran ayına kadar iflas başvurusunda bulunma ihtimalinin arttığını açıkladı. Chrysler ise ayakta kalabilmesi için ABD’li yetkililerin önkoşul olarak öne sürdükleri birleşme veya büyüme hedefini gerçekleştirebilmek amacıyla Fiat ile görüşmeleri hızlandırdı.
Piyasaların General Motors’un iflasını fiyatlamaya başlamasının ardından şirketin hisseleri yüzde 28 düştü. Şirketin tahvil fiyatları düşerken, borçlarının sigorta maliyeti de yükseldi.
ABD yönetiminin GM için değerlendirdiği seçenekler konusunda bilgi sahibi olan bir kaynak, şirketin iyi performans gösteren birimlerinin yeni bir şirket olarak yapılandırılmasının, zarar eden varlıklarının ise iflas korumaya alınmasının düşünüldüğünü belirtti.
Üst düzey bir hükümet yetkilisi ise ABD Başkanı Barack Obama’nın otomobil üreticileri hakkındaki düşüncelerinin pazartesi gününden beri değişmediğini belirtti. Yetkili bu açıklamayı, Bloomberg’de çıkan ve Obama’nın koşulları belirlenmiş kontrollü bir iflasın GM’in yeniden yapılandırılması için en iyi yol olduğunu belirten haber hakkındaki soruları yanıtlarken yaptı.
60 GÜN SÜRE
Hükümet yetkilileri, ABD yönetiminin General Motors’un alacaklılarından ve işçi sendikalarından daha geniş imtiyazlar alması için 60 gün süre tanıdığını belirtti.
Rick Wagoner’in Pazartesi günü ABD yönetiminin isteğiyle General Motors CEO’su görevinden ayrılmasının ardından göreve gelen yeni CEO Fritz Henderson, şirketin ABD’de bir ay önce açıkladığından daha fazla fabrika kapatmak ve imalat istihdamını azaltmak zorunda kalabileceğini belirtti.
Henderson, “Daha kapsamlı tedbirler almalı ve daha hızlı olmalıyız ... Bu işi iflasa gitmeden 1 Haziran’a kadar başaramazsak, iflas etmiş olacağız. Buna rağmen hükümetin tavrı kesin” dedi.
General Motors’un maliyetleri istenilen ölçüde azaltamazsa şirketin mahkeme gözetiminde yürütülecek iflasını ABD Hazinesi finanse edecek. (WASHINGTON)
ÖNCEKİ HABER

Sigara şirketine dev tazminat cezası

SONRAKİ HABER

ZİRAİ İLAÇTA İHRACAT SINIRLAMASI KALDIRILDI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...