02 Nisan 2009 00:00

AKP’de hedef TÜBİTAK

Bilim ve Teknik Dergisi’nin mart sayısında Charles Darwin’le ilgili makalenin sansürlenmesiyle gündeme gelen TÜBİTAK’ta (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), 20 Ocak’ta 2009’da altı bilim dergisi editörünün kendilerine haber bile verilmeden görevden alındığı ortaya çıktı.

Paylaş

Bilim ve Teknik Dergisi’nin mart sayısında Charles Darwin’le ilgili makalenin sansürlenmesiyle gündeme gelen TÜBİTAK’ta (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), 20 Ocak’ta 2009’da altı bilim dergisi editörünün kendilerine haber bile verilmeden görevden alındığı ortaya çıktı. Görevden alınan isimler, yönettikleri dergileri, uluslararası bilim camiasına kabul ettirmiş ve hatta söz konusu dergileri Science Citation Index Expanded’a sokmayı başarabilmiş isimler. Daha da ilginç olan ise editörlerin, yerlerine yeni isimlerin atandığını, yönettikleri dergilerin web sitelerinden öğrenmeleri.
MUHALİFLERE BASKI
Konu ile ilgili olarak bir dergiye mektup yazan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK’ın Eski Tıp Bilimleri Dergisi Editörü Doç. Dr. Mahir Özmen, görevden alınan isimlerin dergilerini indexslere taşımayı başaran isimler olduğunu belirtti. Öğretim mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Popüler bilim dergisi Bilim ve Teknik’te son yaşanan olaylar nedeniyle TÜBİTAK web sitesinden kamuoyuna bir duyuru yapıldı. Dikkatle okuduğunuzda ‘yetki, yetki aşımı’ ifadelerine rastlarsınız. Dergiler için yayın etiğine baktığınızda olmazsa olmaz olan editoryal bağımsızlık kavramının her geçen gün nasıl yitirildiğini, buna direnenlerin nasıl bir uygulamayla görevden alma sürecine tabii olduklarını görürsünüz.”
UTANÇ SAKLATTI
Editörlüğünü yaptığı Kimya Dergisi’ni (Turkish Journal of Chemistry), daha 1995’te uluslararası bilim çevrelerine kabul ettiren Prof. Bahattin Baysal, “Görevden alındığınızı neden haber vermediniz” sorusunu, “Utandığım için görevime son verdiklerini kimseye duyurmadım” diyerek cevapladı.
AKP ELİ DEĞİNCE!
42 yıldır çıkan Bilim ve Teknik dergisinin son sayısında yaşananlar, TÜBİTAK’taki dönüşümü bir kez daha gündeme getirdi. AKP iktidar olduğundan bu yana TÜBİTAK üzerinde etki alanını genişletmek için girişimlerini aralıksız sürdürdü. TÜBİTAK, halen, araştırma ve teknoloji geliştirme gibi, bilimsel faaliyetleri yönlendiren en önemli kurum. Aynı zamanda bu tür faaliyetler için en büyük finansmanı sağlıyor.
AKP iktidarının TÜBİTAK’a müdahaleleri, iktidarının ilk yılında, görev süresi dolan o zamanki TÜBİTAK Başkanı Prof. Namık Kemal Pak’ın, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından yeniden başkanlığa seçilmesine rağmen, yerine şu andaki başkan Nükhet Yetiş’i önermesiyle başlamıştı. AKP o tarihten bugüne, kurum üzerindeki etkisini artırmayı hedefledi ve kadrolaşma yolunda önemli mevziler elde etti. (ANKARA)

GÖREVDEN ALINAN PROFLAR

İşte görevden alınanlar ve dergileri
*Prof. Dr. Aydın Aytuna - Turkish Journal of Mathematics.
*Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu - Turkish Journal of Electirical Engineering and Computer Sciences.
*Prof. Dr. Bahattin Baysal - Turkish Journal of Chemistry.
*Prof. Dr. Nevin Selçuk - Turkish Journal of Engineering and Environmental Sciences.
*Prof. Dr. Yiğit Gündüç - Turkish Journal of Physics.
*Doç. Dr. Mahir Özmen - Turkish Journal of Medical Sciences.
ÖNCEKİ HABER

SGK’dan ‘ölümcül’ uygulama!

SONRAKİ HABER

Sigara şirketine dev tazminat cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...