02 Nisan 2009 00:00

Yasa var uygulayan yok!

BAŞBAKANLIĞIN yaptığı araştırma sonuçlarına göre Ailenin Korunmasına Dair Kanun uygulaması vahim sonuçlar elde etti.

Paylaş

BAŞBAKANLIĞIN yaptığı araştırma sonuçlarına göre Ailenin Korunmasına Dair Kanun uygulaması vahim sonuçlar elde etti. Buna göre aile içi şiddet olaylarına polisin gereken ilgiyi göstermediği, hatırı sayılır kişilere ‘kolaylık’ sağladığı ortaya çıktı. Daha vahim durum ise hakim ve savcılar yasayı bilmiyor.
Altı bölgede; hakimler, savcılar, polisler ve mağdur kadınlarla görüşerek ve yürürlükteki Ailenin Korunmasına Dair Kanun’un aksayan yönlerini gözler önüne aldı.
Kadın avukat (Marmara): Bir müvekkilim, eşi tarafından tecavüze uğradığı ve eşinin kendisine zührevi hastalık bulaştırdığını söyleyerek semt karakoluna gidiyor. Karakoldan sevk müzekkeresi vermeden hastaneye gönderiyorlar. Hastane sevk müzekkeresi istiyor. İspat edemediği için müvekkilim mağdur oluyor.
Hakim (Ege): Kadın şikayetçi olsa da karakolda ya da mahkemede bakıyor ki iş kötü, gelip davanın düşmesi için yalvarıyor.
Kadın (Doğu Anadolu): Resmi nikah yok, yasal olarak başvuru yapma hakkımın olmadığını düşünerek başvuruda bulunmadım.
Savcı (Marmara): Şiddetin, şiddet olarak algılanması için süreklilik arz etmeli. Bir anlık öfke sonucu atılan tokat şiddet olarak algılanmamalı.
Savcı (Doğu Anadolu): Kimse özellikle vatandaş kanunu bilmiyor. Daha ileri gidersek polis de kanunu yeterince bilmiyor.
Polis (Doğu Anadolu): Uygulamada hayati tehlike olmadığı müddetçe hiçbir savcı eşe kötü muameleyle ilgili kocaya gözaltı vermedi bugüne kadar. Yeni kocalar için hiçbir caydırıcılık yok.
Polis (Karadeniz): Mağdur olan eşin ifadesini aldıktan sonra tekrar evine gönderilmesi daha vahim sonuçlara neden olabiliyor. Bu şahısların sığınabilecekleri bir merkez oluşturulmalı.
Kadın (Marmara): Bir sabah eşim aradı. ‘Çocukları alacağım’ dedi. Sonra beş silahlı adamıyla geldi. Annemi çağırdım. Hem annemi hem beni darp etti. O sırada içeride polis vardı, hiç müdahale etmedi. Çünkü çok tanınmış bir insan. Çok zengin ve bunun verdiği gücü kullanıyor. Sonra karakola gittik. Rütbeli bir polis vardı. Oda aynı tavrı sürdürdü. Ben devlete sığınıyorum, onlar kacamı koruyor. (HABER MERKEZİ)

KADIN ÖĞRETMENE MÜDÜR DAYAĞI

İZMİR’in Kınık ilçesinde bir lisede müdür yardımcısı olarak görev yapan Kadın Öğretmen M.Y, okul müdürü hakkında kendisini darp ettiği iddiasıyla şikayette bulundu.
İzmir Buca’da yaşanan kadın öğretmene yönelik müdür dayağı iddiasına bir yenisi daha eklendi. Kınık’ta bulunan bir lisede görev yapan Kadın Öğretmen M.Y, Kınık İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak Okul Müdürü E.S’nin kendisine şiddet uyguladığını iddia etti. E.S’nin kendisine yumruk attığını dile getiren M.Y, olayın müdür hakkında daha önce kaymakamlığa yaptığı bir şikayetten kaynaklandığını ileri sürdü. M.Y’nin şikayeti üzerine ifade vermek üzere karakola giden E.S ise iddiaları iftira olarak nitelendirdi. (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

TRABZON’DA İKİ KAYIP

SONRAKİ HABER

SGK’dan ‘ölümcül’ uygulama!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...