02 Nisan 2009 00:00

ÖZGÜRLÜKLER

En az 15 ölü ve en az 150 yaralı var.Yerel yönetim seçimlerindeki kavgaların dövüşlerin, silah ve bıçak çekmelerin sonucu bunlar.

Paylaş

En az 15 ölü ve en az 150 yaralı var.
Yerel yönetim seçimlerindeki kavgaların dövüşlerin, silah ve bıçak çekmelerin sonucu bunlar.
Seçim demek demokrasinin olmazsa olmaz özelliği demek. Kadın ve erkeğin oyunun eşitliği çok önemlidir; zenginle fakirin, cumhurbaşkanı ile herhangi bir yurttaşın… Tarihselliği bakımından kadınların seçme ve seçilme haklarına kavuşmuş olmaları müthiş gelişmelerdir. Evet, genel oy ilkesi bir devrimdir.
Ama tek başına bu gereklilikler yetmez demokrasinin yaşama geçmesi için. Yarışa katılacaklar arasında eşitlik olacak.
Olanaklar ve fırsatlar bağlamında eşitlik olacak…
Yarış demokratik hukuk kurallarına dayalı olarak yapılacak.
Yargı gözetim ve denetiminde yapılacak.
Yürütme organı seçimin güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak. Bunun için de belirli bazı bakanlar (adalet ve içişleri bakanları) seçim dönemlerinde yerlerini bağımsız kimselere bırakacaklar.
Yürütme organı devlet imkanlarını belirli sürelerde kullanamayacak. O doğrultuda, söz gelimi yatırım ya da açılış ya da yardım adı altında ve benzeri faaliyetlerde bulunamayacak.
Demokrasi halk iradesinin üstünlüğüne dayalıdır. O iradenin özgürce ifadesi için gerekli şartlar oluşturulacak.
Hile bulaşmayacak seçimlere.
Gizli oy verme ve açık sayım yapma ilkesi geçerli olacak.
Daha sayabiliriz…
Her düzeyde iktidar rant elde etme/ dağıtma mekanizması olarak görülürse, çıkar çatışmalarının olması ve kanlı olması, çoğu kez kaçınılmaz olur.
Halkın genel olarak sandığa dair süreçlerde olgunlaşma sürecini yaşadığını, bu durumu içselleştirdiğini söyleyebiliriz.
Halk bu anlamda gücünün de farkındadır ve zaman zaman tehdit edildiği dönemlerde iradesini ortaya koymuştur.
Darbelerden sonra yapılan seçim dönemlerinde ve oyla olmuştur bu…
1961 seçimlerinde, 1973 seçimlerimde, 1983 seçimlerinde… Hatta 367 hukuk katliamının yapıldığı, askeriyenin iç politikaya müdahale ettiği ve gece yarısı bildirilerini yayınladığı dönemin hemen ardından yapılan 2007 seçimlerinde. Hatırlayalım.
Peki, nasıl olur da sandığa dair yarım asırdan fazla bir deneyimi olan bir ülkede, bir seçimde 15 kişi öldürülür? Nasıl olur da en az 150 kişi yaralanır? Bu seçim cinayetlerinin altında yatan nedir? Nasıl yorumlamalı?
Bu bize sandığa giden yolun da demokratik olmasını öğretmeli.
Devletin seçimlere ilişkin oluşturduğu yasaların, usullerin, oluşturduğu ve uyguladığı mekanizmaların da güven veren ve adil işleyen yapılar olması gerçeğini hatırlatmalı.
Politika bilimini, bilimlerin anası olarak niteleyen Aristo’nun bu nitelemesine hak vermek lazım. Politika, yandaşlarına, partililere, belirli sınıf ve tabakalara, kamuya ait değerlerin (kamudan kastımız toplumdur) dağıtıldığı bir uğraş değildir. Kişisel zenginleşmenin aracı olmamak gerekir.
Münakaşalar da tabancalar ve bıçaklarla değil, fikirlerle yapılsa iyi olur. Devlet de bu demokratik ortamı yaratsa… Her fikre özgürlük tanısa. Adil olsa…
Ne dersiniz?
HÜSNÜ ÖNDÜL
ÖNCEKİ HABER

Yine Beyoğlu, yine işkence

SONRAKİ HABER

TRABZON’DA İKİ KAYIP

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...