03 Nisan 2009 00:00

KAZDIKÇA JiTEM ÇIKIYOR

JİTEM KURBANI FETHİ YILDIRIM’IN CESEDİ ARANIYOR. MUSA ANTER DOSYASI DA YENİDEN AÇILIYOR

Paylaş

Anter cinayeti dosyası yeniden açıldı
Diyarbakır’da 20 Eylül 1992 günü Musa Anter’i kaçırıp öldürdükleri iddiasıyla 6 JİTEM elemanı hakkında 17 yıl aradan sonra soruşturma başlatıldı.
Olayın yaşandığı tarihten beri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tozlu raflarındaki faili meçhul dosyalar arasında bulunan Musa Anter dosyasının, özel yetkili savcı tarafından yeniden incelemeye alındığı bildirildi. Faillerin tespit edilerek dava açılıp yargı önüne çıkarılmaması halinde 3 yıl sonra zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılacak olan Anter cinayeti dosyasının zamanaşımına uğramaması için, başsavcılık dosyayı mercek altına aldı. Başsavcılık, Abdulkadir Aygan’ın itiraflarını ihbar kabul ederek, olayın failleri olduğu ileri sürülen PKK itirafçıları Cemil Işık, Ali Ozansoy, Abdulkadir Aygan, Hamit Yıldırım, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım ve Ankara’da öldürülen Binbaşı Ahmet Cem Ersever ile ilgili çok yönlü bir soruşturma başlattı.
ZANLILAR HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Ersever dışındaki tüm zanlılar hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Binbaşı Ersever’in 1993 yılında Ankara’da faili meçhul bir cinayete kurban gitmesi nedeniyle hakkında yürütülen soruşturmada, bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden istenecek ölüm kaydı sonrasında, hakkında ek takipsizlik kararı verilecek. Bu arada İsveç hükümeti, Abdulkadir Aygan’ın iade edilmesine ilişkin Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden bilgi istedi. Aygan’ın hangi sıfatla ve ne amaçla iadesinin istendiğinin açıkça belirtilmediği Türkiye’ye soruldu.
Bunun üzerine hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yakalama emri bulunan Aygan’ın itiraf ve faaliyetlerini içeren bir dosya, ‘İvedi’ olarak Adalet Bakanlığı’na gönderildi. İtirafçı Aygan’ın, Musa Anter cinayeti başta olmak üzere itiraflarında sözünü ettiği birçok olayın faili ve tanığı olduğu, adı geçen olaylarla ilgili dosyaların halen faili meçhul olarak başsavcılık kayıtlarında yer aldığı, iade edilmesi halinde tüm bu olayların faillerinin tespit edilerek, dosyaların zamanaşımına uğramayacağı ifade edildi.
Anter cinayetine adı karışan Mahmut Yıldırım, Cemil Işık, Ali Ozansoy, Hamit Yıldırım hakkında da 81 il emniyet müdürlüğü ve jandarma birimlerine yakalama emri çıkarıldı. Adı geçenlerin ayrıca, kullandıkları kimliklerle yurtdışına giriş-çıkış yapıp yapmadıklarının Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Daire Başkanlığı’na sorulması için yazı yazıldı. Başsavcılık ayrıca, adı geçen bu kişilerin tanık koruma kanunundan faydalanıp yeni kimlik alıp almadıkları, almışlarsa yeni kimlik bilgilerinin soruşturma dosyasına gönderilmesi için de İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. (HABER MERKEZİ)

JİTEM’İN 2 TETİKÇİSİ TUTUKLANDI
Diyarbakır’da gözaltına alınan JİTEM tetikçileri Abdulhekim Güven ve Hıdır Altuğ, Şırnak’ın Cizre ilçesindeki kazılarda ortaya çıkan kemikler ve bölgedeki bazı cinayetlerle ilişkileri olduğu için tutuklandılar.
JİTEM tetikçileri Abdulhekim Güven ve Hıdır Altuğ, Cizre’nin Kuştepe köyündeki kazılarda ortaya çıkan kemikler ve bölgede işlenen bazı cinayetler nedeniyle iki gün önce gözaltına alındılar. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorguları tamamlanan Güven ve Altuğ, dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildiler. Cumhuriyet savcılığında ifadeleri alınan Güven ve Altuğ, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye gönderildiler. Burada ifadeleri alınan Güven ve Altuğ, Kuştepe köyündeki kazılarda ortaya çıkan kemikler ve bölgede işlenen bazı cinayetlerde yer aldıkları gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildiler. Bu arada daha önce itirafçı olan Abdulhekim Güven’in, Fırat Altun olarak değiştirilen ismi kayıtlara geçti. (Diyarbakır/DİHA)

DİYARBAKIR’DA İKİ YERDE KAZI
JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan’ın, itiraflarında, JİTEM tarafından öldürülen Fethi Yıldırım ve Hakkı Kaya’nın Karaçalı köyü civarında gömüldüğünü belirtmesinin ardından, Fethi Yıldırım’ın ailesinin başvurusunu değerlendiren Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Karaçalı köyü civarında kazı çalışmaları başlattı.
Dün sabah saatlerinden bölgeye giden araçlar kazı çalışmalarına başlarken, Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ve beraberindeki avukatlar hazır bulundular. Kazı çalışmaları dün Karaçalı-Hani yolunun 3. kilometresinde yapılırken, bugün ise 5. kilometresinde yapılacağı belirtildi.
Aygan bir süre önce, 1994 yılında Fethi Yıldırım ile 1996 yılında Hakkı Kaya’nın öldürüldükten sonra Karaçalı köyü yakınlarında toprağa gömüldüklerini itiraf etmiş, bunun üzerine Fethi Yıldırım’ın ailesi, İHD Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunmuştu.
MECLİS’E ÖNERGE
Dönemin DEP Milletvekili Selim Sadak, Fethi Yıldırım’ın kaybedilmesine ilişkin TBMM’ye 4 maddelik soru önergesi sundu. Dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe ise önergeye verdiği yanıtta, Yıldırım’ın gözaltına alınmadığı belirtildi. Birçok yere başvuru yapan Yıldırım ailesi, Susurluk olayının ardından da TBMM’ye dilekçe vererek olayın aydınlatılmasını istedi.
AYGAN’IN İTİRAFI
JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan, itiraflarında Fethi Yıldırım ile ilgili şunları anlatmıştı: “Urfa’nın Viranşehir ilçesinde olan Ahmet kod adlı Fethi Yıldırım, Kürdistan Ulusal Meclisi üyesidir diye gözaltına alındı. Bunun üzerine Diyarbakır’da JİTEM’e getirilen Fethi Yıldırım, Saraykapı’da sorgulandıktan sonra kaybedildi. Diyarbakır’a bağlı Karaçalı köyünden Hani ilçesine giden toprak yoldan 2-3 kilometre gidince yol hafif tepelik bir yerden geçiyor. Orada; yolun sol, yani batı tarafına (yolun 2-3 metre yakınına) gömüldü. Fethi Yıldırım’ın da buraya gömüldüğünü düşünüyorum.” (HABER MERKEZİ)

NASIL KAYBEDİLDİ
4 Ocak 1994 tarihinde Fethi Yıldırım, Viranşehir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin kaldığı eve düzenlediği baskında, arkadaşlarıyla birlikte gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar emniyet müdürlüğüne götürüldü. Gözaltına alınan 6 kişi daha sonra serbest bırakıldı. Ancak Özal Mahallesi Yükseller Tesisleri arkasında bulunan evde alınan Fethi Yıldırım, emniyet müdürlüğüne götürülmedi. Cumhuriyet Başsavcısı Vedat Damar ve emniyet müdürlüğüne yapılan başvurularda, Yıldırım’ın gözaltına alınmadığı belirtildi. O dönemde DEP Yönetim Kurulu Üyesi olan Mahmut Vefa ve Yıldırım’ın kardeşi Ahmet Yıldırım, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’ne başvuruda bulundular.
Emniyet müdürlüğü yetkilileri, Fethi Yıldırım’ın JİTEM tarafından alındığını ve kısa bir süre sonra onu kendilerine vereceklerini belirtti. Bu yanıt üzerine Yıldırım ailesi 15 gün bekledi. Bir sonuç alamayan Yıldırım ailesi adına Ahmet Yıldırım, 26 Ocak 1994 tarihinde, o gece baskında yer alan Viranşehir Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli Viranşehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde çalışan M.Selçuk U, Uğur A, Osman H. ve Alptekin K. hakkında suç duyurusunda bulundu.
ÖNCEKİ HABER

G-20’nin umudu ‘denetimli’ kapitalizm

SONRAKİ HABER

İşçi kaymakamın kapısına dayandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...