03 Nisan 2009 00:00

G-20’nin umudu ‘denetimli’ kapitalizm

G-20 liderleri, Fransa ve Almanya’nın ısrarıyla, 1930’lardan bu yana yaşanan en ağır ekonomik krizin tekrarına karşı önlemler alınması için ‘denetimsiz kapitalizmin’ artık sona erdiğini ilan ettiler. Dün başlayan zirve toplantısının sonunda yayınlanan bildiride, büyük hedge fonların ilk kez denetime alınması gerektiği vurgulandı.

Paylaş

G-20 liderleri, Fransa ve Almanya’nın ısrarıyla, 1930’lardan bu yana yaşanan en ağır ekonomik krizin tekrarına karşı önlemler alınması için ‘denetimsiz kapitalizmin’ artık sona erdiğini ilan ettiler. Dün başlayan zirve toplantısının sonunda yayınlanan bildiride, büyük hedge fonların ilk kez denetime alınması gerektiği vurgulandı.
Hem yeni oluşturulacak bir yapı eliyle hem de Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) güçlendirilmesi yoluyla düzenleme ve denetimin sağlamlaştırılmasında uzlaşıyorlar.
Kapitalizmin denetimden neden çıktığı, denetimli halinin daha önce neden krize girdiği sorularının cevaplarının da yer aldığı taslağa göre Türkiye’nin de dahil olduğu G-20 ülkeleri, “büyümeyi yeniden tesis etmek için gereken ölçüdeki sürekli çabayı” göstermeyi taahhüt edecekler.
1 TRİLYON
DOLARLIK KAYNAK
Zirvede küresel ekonomiyi canlandırmaya yönelik bir dizi kararlar alındı. Londra’daki G-20 Zirvesi’nin sonunda bir basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Gordon Brown, IMF gibi çok uluslu kuruluşlara 1 trilyon dolar kaynak aktarılacağını açıkladı. Brown’un açıkladığı önlemler kapsamında, G-20 liderleri uluslararası ticareti destekleyecek 250 milyar dolar büyüklüğünde bir finansman paketi konusunda anlaşmaya vardı.
Dünya ticaretinde finansman sağlamak amacıyla ihracat kredisi ve yatırım kurumları ve çok uluslu kalkınma bankaları aracılığıyla gelecek iki yıl içinde 250 milyar dolar kaynak aktarılacak. Yeni program için 50 milyar dolarlık bir ek ödeme olacak.
Alınan bir diğer önemli karar IMF’nin kaynağının artırılmasına yönelik. IMF kaynaklarının 500 milyar dolar artırılarak 750 milyar dolara çıkarılmasına karar verildi. Böylece IMF’nin mevcut 250 milyar dolar olan kaynakları üç katına çıkacak. Ayrıca IMF gerektiğinde 250 milyarlık bir ek kaynaktan da yararlanabilecek. Daha önce Japonya ve Avrupa Birliği IMF’nin kaynaklarının artırılması için 100’er milyar dolar katkıda bulunabileceklerini söylemiş, ABD’de ayrıca 100 milyar dolara yakın kaynak sunacağını belirtmişti.
Gordon Brown, hedge fonların küresel düzenleme çerçevesi içine alınacağını, kredi derecelendirme kuruluşlarının da belirli kurallara tabi tutulması gerektiğini söyledi. Toksik varlıklarla başa çıkılması konusunda hemfikir olduklarını kaydeden Brown, “OECD uyum göstermeyen bankaların bir listesini çıkaracak. Bu standartlara uymayanlara karşı sert yaptırımlar üzerinde hemfikir olduk” dedi.
Zirvede yeni bir mali istikrar kurulu oluşturulması kararlaştırıldı. Daha önce sorun yaratan yönetici ikramiyeleri konusunda da yeni sistemler ortaya konacak. Brown, “G-20 ülkeleri dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük canlandırma programını ortaya koyuyor. Bu program çerçevesinde 500 trilyon dolar ekonomilere enjekte edilmiş olacak” dedi.
Ayrıca, en yoksul ülkeler için 50 milyar dolarlık yardım yapılacağı bildirildi. G-20 ülkeleri bu yıl yeniden biraraya gelecek. (Londra/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Melih Gökçek’e 5 ayrı soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

KAZDIKÇA JiTEM ÇIKIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...