03 Nisan 2009 00:00

Komşuda grev vardı

Yunanistan’da İşçi Sendikaları Konfederasyonları ve Kamu Emekçileri Sendikaları’nın çağrısı ile ülke genelinde genel grev yapıldı.

Paylaş

Yunanistan’da İşçi Sendikaları Konfederasyonları ve Kamu Emekçileri Sendikaları’nın çağrısı ile ülke genelinde genel grev yapıldı. Ülkede 50’nin üzerinde il ve ilçede gösteriler düzenlendi. Genel grev, Yunanistan’da yaşamı felce uğrattı.
Üniversiteler, orta ve ilköğretim düzeyindeki okullar ve kreşler de dahil olmak üzere grev nedeniyle eğitim alanındaki bütün okullar kapatıldı. Atina’da bazı üniversiteler göstericiler tarafından işgal edildi, üniversite öğrencileri greve destek verdi. Özellikle, deniz ve havada ulaşım yapılmadı. Günün belli saatlerinde ve ancak greve katılanları taşımak için kara ulaşımı yapıldı. Hastanelerde sadece acil servis bölümleri çalıştı. Bankalar, belediyeler, vergi daireleri kapalı tutuldu. Greve özel şirketlerde çalışanlardan da katılım oldu.
KATILIM ESKİYE GÖRE DAHA FAZLAYDI
Atina’da şehir merkezinde Platiatou Areos ve Umimia Meydanlarında gösteriler gerçekleşti. Gösterilere parlamento dışı sol partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. Greve katılım, geçmiş yıllara oranla oldukça fazlaydı. Gösterilerde konuşmacılar, işçi sınıfının taleplerinden taviz verilmeyeceğinin, krizin sorumlusunun işçi sınıfı olmadığının altını çizdi. Hükümetin kriz politikalarının durdurulması istendi. Dikkat çeken konuşmalardan biri, hükümet yanlısı bir işçi konfederasyonunun da hükümetin kriz politikalarının kabul edemeyeceğini kabul etmesiydi. Göstericiler parlamento binasına kadar yürüyüş yaptı. Polis ara sokaklar da dahil olmak üzere, her yerde geniş önlemler aldı.
Umimia meydanındaki gösterilere katılımın daha geniş olduğu gözlendi. Gösteriye başta tekstil, enerji, metal, inşaat ve sağlık alanında olmak üzere geniş kesimden emekçiler katıldı. Buradaki gösteriye gençlerin katılımı daha fazla oldu. Aydınlar ve sanatçılar kendi özel pankartlarıyla gösteriye destek verdi.
“Krizin faturasını sermaye üstlensin” sloganları atıldı. Gösterilerde günde 8 saat, haftada 5 gün çalışma süresi talep edildi, emekli maaşlarının yükseltilmesi istendi. “Krizin faturası kapitalistlerin sırtına”, “Kanun demek işçi hakları demek” pankartları taşındı. Buradan da parlamento binasına yüründü. Ayrıca ülke genelinde basın yayın kuruluşları da greve gitti. Gazeteciler, gece saat 12’ye kadar haber yapmama kararı aldı. Televizyon programları paket yayınlar yaptı. Grev sonucu bugün Yunanistan’da gazete çıkmayacak.
Gösteriler, başta Atina ve Selanik olmak üzere Tatra, Tire ve Girit’te etkili oldu. Resmi olmayan rakamlara göre gösterilere katılımın sayısı 100 bin olarak belirtildi.
(Atina/EVRENSEL)
Seyit Aldoğan
ÖNCEKİ HABER

Sözlerinin arkasındaymış!

SONRAKİ HABER

NATO karşıtı mitinge çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...