03 Nisan 2009 00:00

Bakandan da yanıt bekleyenler var...

BİR HÜKÜMLÜ, BAŞVURULARININ YANITSIZ KALDIĞINI BELİRTTİ

Paylaş

Edirne F Tipi Cezaevi’nde hükümlü bulunan Murat Güran, cezaevinde hak ihlallerinin dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek İHD İzmir Şubesi’ne başvuruda bulundu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Kürtçe ve hak ihlalleri konusunda adım attıklarını ileri sürse de gerçekler bakanı yalanlıyor. Bakan Şahin Kürtçe için “Danıştay’dan yanıt bekliyoruz” derken tutuklu ve hükümlüler de sorunlarının başvurularına kulak tıkayan bakandan yanıt bekliyor.
Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Hükümlü Murat Güran, cezaevindeki hak ihlallerine ilişkin İHD MYK Üyesi Necla Şengül’e bir mektup yazdı. 2008 yılında da cezaevi müdürüyle görüşmek istediği için yerlerde sürüklenerek darp edildiğini belirten Güran, konuyla ilgili olarak TBMM İnsan Hakları Komisyonuna yaptığı başvuruya, üzerinden bir yıla yakın bir süre geçmesine rağmen herhangi bir yanıt alamadığını kaydederek, İHD’nin konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunmasını istedi.
BAKAN SÖYLEDİĞİYLE KALIYOR
Güran, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in basına yansıyan demeçlerinin cezaevlerinde hayat bulmadığını ifade ederek, “Ailemle yaklaşık bir yıldan bu yana gerek kapalı görüşlerde, gerekse de telefon görüşmelerinde Kürtçe konuşamıyorum. Kürtçe tek bir söz etsem dahi telefon derhal kapanıyor, ziyaret hakkım kısıtlanıyor” diyerek yaşadığı zorlukları anlattı. Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan 10 saatlik sohbet hakkına ilişkin 45/1 genelgesinin de uygulanmadığına dikkat çeken Güran Edirne F Tipi Cezaevi’nde haftada 3 saat sohbet, 1 saat sosyal aktivitelere katılma şeklinde olduğunu ifade etti.
ARAMA İŞKENCEYE DÖNÜŞÜYOR
Ortak alanlara çıkarken yapılan üst aramalarında onur kırıcı uygulamalarla karşılaştıklarını kaydeden Güran, “Üst aramalarında dedektöre takılan pantolon düğmesini, fermuarını ve kemerin tokasını açmaya zorlanıyoruz. Aynı uygulamaya mahkeme ve hastane gidişlerinde X-RAY cihazından geçerken de tabi tutulmaktayız. Bu onur kırıcı ve gayrı ahlaki arama şeklini kabul etmediğimiz için ‘sohbet hakkından men’, ortak alanlara çıkarılmama gibi disiplin cezaları alıyoruz” diyerek hak ihlallerine dikkat çekti.
SAVUNMA HAKKI ENGELLENİYOR
Güran, bu uygulamalara tutukluların da maruz kaldığını ve verilen disiplin cezaları nedeniyle, avukatlarıyla görüştürülmediklerini ve bu şekilde savunma haklarının engellendiğine de vurgu yaptı. Cezaevindeki uygulamalarla ilgili Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı ve Edirne İnfaz Hakimliği ile Adalet Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Güran, insan hakları savunucularına duyarlılık çağrısında bulundu. (EDİRNE)

BAKAN ŞAHİN YANIT BEKLİYOR
Yerel seçim öncesi iktidarın Kürtçe açılımları cezaevine giremedi. Kürtçe konuşma yasağı olan Erzurum Cezaevi’nde mahkumların başlattığı açlık grevi konusunda Adalet Bakanı Şahin “Kürtçe dışında dil bilmemek şartı var, bunu değiştireceğiz” dedi. Kürtçe yasağı ve kötü muamele nedeniyle mahkumlar Erzurum Cezaevi’nde açlık grevi başlattı. DTP’li Hasip Kaplan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’le görüşerek açlık grevinin sona ermesi için yardım istedi. Mahkumların cezaevinde Kürtçe konuşmasına izin verilmemesiyle ilgili iddiaya Şahin şu yanıtı verdi: “Tüzüğe göre Kürtçe konuşmak için Kürtçe’den başka dil bilmemek zorunluluğu var. Bunu değiştirmek için Danıştay’dan yanıt bekliyoruz.”
ÖNCEKİ HABER

Sanatın sigortası olsun

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa